Fostul preşedinte al Argentinei, Fernando de la Rua, a încetat din viaţă marţi la Buenos Aires la vârsta de 81 de ani, la numai câteva ore după ce fusese spitalizat, a anunţat actualul preşedinte argentinian Mauricio Macri.

„Deplâng decesul fostului preşedinte Fernando de la Rua. Traiectoria sa democratică merită recunoaşterea tuturor argentinienilor. Suntem alături de familia sa în aceste momente”, a scris Macri pe Twitter.

Fernando de la Rua a fost preşedinte între anii 1999 şi 2001, când a fost nevoit să demisioneze în timpul celei mai grave crize economice, politice şi sociale din istoria recentă a Argentinei.

El a fost internat anul acesta în stare gravă din cauza unor probleme cardiorespiratorii care i-au agravat afecţiuni cardiovasculare preexistente, el suferind anul trecut şi un infarct.

Absolvent de Drept, Fernando de la Rua a devenit senator în anul 1973, tot atunci candidând şi prima dată la preşedinţie, dar a fost învins de Juan Domingo Peron. A avut o îndelungată carieră politică, în decursul căreia a mai fost deputat şi primar al capitalei Buenos Aires. Primul mandat parlamentar l-a încheiat în 1976, anul loviturii de stat care a adus la putere ultima dictatură militară argentiniană, el revenind în politică din 1983, când a căzut regimul militar, anunță antena3.ro.

În 1999 l-a învins în alegerile prezidenţiale pe peronistul Carlos Menem, dar doi ani mai târziu, în timpul revoltelor de stradă provocate de criza economică şi financiară („corralito”) Fernando de la Rua a abandonat preşedinţia fugind cu elicopterul din sediul guvernului, o imagine care atunci a făcut înconjurul lumii.