Drama ascunsă de ochii publicului în 2020: Milioane de cazuri de boală nediagnosticate. S-a murit pe capete
- Sabina Popescu
- 17 octombrie 2021, 21:37
Doar 5, 8 milioane de persoane cu tuberculoză au fost diagnosticate, în anul 2020, dintr-un total de aproape 10 milioane de bolnavi, arată un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat joi, 14 octombrie. Scăderea numărului de diagnostice a fost cauzată, printre altele, de restricțiile în circulație impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 și de supraîncărcarea serviciilor de sănătate, relatează Der Spiegel.
Doar 5, 8 milioane de pacienți dintr-un total de 10 milioane au fost diagnosticați oficial cu tuberculoză
Pandemia de coronavirus afectează grav lupta împotriva tuberculozei. La nivel mondial, tuberculoza a fost cea mai mortală boală infecțioasă după COVID-19, în anul 2020. Aproximativ 1, 5 milioane de persoane au murit din cauza acestei condiții. În prezent, cele mai afectate teritorii sunt India, China și Asia de Sud-Est.
Măsurile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, printre care se numără și restricțiile de circulație, precum și presiunea generată asupra sistemului sanitar din întreaga lume, s-au reflectat în mod semnificativ asupra bolnavilor de tuberculoză. În anul 2019, numărul celor diagnosticați cu tuberculoză a fost de 7, 1 milioane. Anul trecut însă, dintr-un număr de pacienți estimat la aproape 10 milioane, doar 5, 8 au putut fi diagnosticați cu tuberculoză.
Fără tratament, aproape jumătate dintre bolnavii de tuberculoză mor
Tuberculoza este o boală bacteriană infecțioasă care se transmite prin intermediul picăturilor, cum ar fi tusea persoanelor infectate. Aceasta afectează în principal plămânii. De asemenea, boala se poate declanșa chiar și după ani de zile de la infectare. În cele mai multe cazuri, cei infectați sunt purtători ai agentului patogen fără să prezinte niciun simptom. Principalul semnal care atrage atenția în astfel de cazuri este tusea, care poate deveni sângeroasă pe măsură ce boala avansează. Alte simptome ar fi oboseala și febra.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt afectate în mod special. Cu un tratament cu antibiotice care durează mai multe luni, tuberculoza poate fi vindecată. Cu toate acestea, agenții patogeni dezvoltă din ce în ce mai multă rezistență. Fără tratament, aproape jumătate dintre cei infectați mor.
Situația se va înrăutăți în următorii doi ani
În 2020, după COVID-19, tuberculoza a fost cea mai mortală boală infecțioasă. Un număr de 1,5 milioane de persoane au murit din cauza acesteia, față de 1,4 milioane în 2019. Tendința de scădere a numărului de noi infecții, creată de-a lungul anilor, aproape că a fost oprită. Prin urmare, cifrele pentru 2021 și 2022 vor fi probabil și mai proaste, potrivit OMS.
Cheltuielile pentru diagnosticare, tratament și prevenire au scăzut în 2020 de la 5,8 la 5,3 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro). Adică mai puțin de jumătate din cât ar fi necesar, potrivit informațiilor OMS.
În urmă cu șase ani, țările membre ale OMS au decis să limiteze semnificativ epidemia de tuberculoză până în 2030. Comparativ cu 2015, numărul de cazuri noi la 100.000 de persoane ar trebui să scadă cu 80%, iar numărul deceselor cu 90%. Obiectivele intermediare pentru 2020 au fost, în mod evident, ratate. Până atunci, incidența scăzuse doar cu 11% în loc de 20%, cât se propuse. În cazul deceselor, scăderea a fost de 9,2% de 35%.
Cele mai bune rezultate au venit din Europa, unde incidența a scăzut cu până la 25%, iar numărul de decese cu 26%, în principal datorită progreselor înregistrate în Rusia. Un sfert din totalul persoanelor infectate cu tuberculoză trăiesc în India, 8,5% în China și 8,4% în Indonezia, urmate de Filipine, Pakistan și Nigeria.
Există un vaccin împotriva tuberculozei. Așa-numitul ser BCG se bazează pe micobacterii. Protecția vaccinală nu este considerată a fi foarte fiabilă, dar persoanele din zonele de risc beneficiază de vaccinare.