Dragostea interzisă a Mariei Tănase. Interpreta de muzică populară a făcut mari eforturi pentru un francez

Dragostea interzisă a Mariei Tănase. Interpreta de muzică populară a făcut mari eforturi pentru un francez Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cântăreața Maria Tănase a avut o viață mai complicată decât mulți ar fi crezut. Doar când auzi numele persoanelor cu care interpreta de muzică populară a avut relații de prietenie sau de dragoste rămâi uimit.

Arhiva Ministerului Afacerilor Externe (MAI) precizează că, în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani. Interpreta de muzică populară a fost arestată pentru că avea o relație amoroasă cu Maurice Nègre, atașat de presă al agenției franceze Havas. Ulterior, el a fost primul director al Agenției France Press. Totuși, în arhive se mai arată că bărbatul era și rezident al spionajului gaullist și englez.

Nègre era atunci, de fapt, rezident al spionajului francez în România. El a fost condamnat în 1940, pentru spionaj. Bărbatul a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare într-o perioadă în care legea din România permitea chiar condamnarea la moarte pentru acest delict. În acest context, Maria Tănase a făcut tot posibilul pentru a-l salva. Artista chiar l-a vizitat pe bărbat în timp ce se afla în închisoarea de la Jilava.

Maria Tănase a fost îndrăgostită de un spion

Au existat tot mai multe zvonuri că Maria Tănase era îndrăgostită și suferea foarte tare că iubitul ei era închis. Ea a încercat să facă rost de foarte mulți bani. Artista și-a vândut bijuteriile și a apelat la ajutorul cunoștințelor sale. În acest fel ea a reușit să-l elibereze pe Nègre în 1941. Maria Tănase ar fi fost ajutată de să facă acest lucru de noul șef al serviciilor de informații, după reorganizarea lor din 1940, Eugen Cristescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce spionul francez a plecat din România, Maria Tănase ar fi avut o relație cu ambasadorul României la Berlin, Radu Cruțescu. El a ocupat acest post în momentul semnării Pactului Ribbentrop-Molotov. În iunie 1940 a fost numit ambasadorul României la Ankara. Mai mult decât atât, un prieten de familiei al artistei a spus că Maria Tănase ar fi avut o relație amoroasă cu Radu Lecca, Comisar General pentru probleme evreiești. Cântăreața chiar s-ar fi ocupat de eliberarea carnetelor de scutire de muncă pentru evrei.

Maria Tănase a făcut parte din „echipa morții”

Un alt informator a mai povestit că, în 1942, a fost trimis la directorul Rînzescu din Direcția Generală a Poliției. Informatul urma să se întâlnească cu Maria Tănase care avea mai multe carnete de legionari. Fostul comandant legionar inginer Munteanu declara în 1946 că Maria Tănase și Ioana Radu făceau parte din „echipa morții” din București, acest lucru însemna că erau legionari cu carnete.

Interpreta a vorbit de legăturile pe care le-a avut cu legionarii și Germania. Ea i-a mărturisit lui Valentin Stănescu, sursă a Securității Poporului în 1961, ce simțea la acel moment. „Arată că ea nu a fost legionară și nici nu i-a simpatizat pentru motivul că aveau o concepție foarte îngustă asupra problemei evreești. Ea nu-i de acord să nedreptățești un om fiindcă aparține altei naționalități. Mi-a spus că nu-i de acord cu atitudinea lui Cioran, care înjură poporul nostru, după ce el a avut lașitatea să fugă din țară și trăiește la adăpostul oricăror privațiuni”.