Dragoș Pătraru: Pufuleții ar trebui interziși copiilor. Ce substanțe periculoase ascund

Dragoș Pătraru: Pufuleții ar trebui interziși copiilor. Ce substanțe periculoase ascundDragoș Pătraru. Sursa foto: captură youtube

Jurnalistul Dragoș Pătraru spune că pufuleții, pe cât de comuni sunt pe piața românească, pe atât sunt de periculoși. APC a făcut un studiu pe mai multe tipuri de pufuleți, iar rezultatele sunt cel puțin îngrijorătoare.

Studiu bazat pe 32 de tipuri de pufuleți

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a făcut analiza a 32 de tipuri de pufuleți disponibili pe piața din România, iar rezultatele trebuie să ne pună pe gânduri.

Rezultatele studiului scot în evidență prezența unor ingrediente și substanțe care, dacă le consumăm în exces, pot avea efecte negative asupra sănătății, mai ales asupra copiilor.

„Dă-o încolo! E enorm totuși. Pentru ceva care le dăm copiilor. 34% din produsele analizate conțin sare iodată!

31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs”, a afirmat Dragoș Pătraru.

Studiu: 59% din produsele testate conțin prea mulți acizi grași

Potrivit studiului, 59% dintre produsele testate conțin mai mult de 5 grame de acizi grași saturați, ceea ce depășește limitele recomandate.

Aceste grăsimi sunt asociate de specialiști cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare.

Jurnalistul a subliniat, totodată, că astfel de produse ar trebui interzise copiilor.

„Sigur că sportivii de performanță au nevoie de mai mult pentru că depun efort intens, transpiră și sigur găsiți la tot pasul idioți care spun că puteți să băgați câtă sare vreți în voi”, a comentat jurnalistul.

Rezultat: 38% din produsele testate conțin aditivi alimentari

Un alt aspect îngrijorător, dezvăluit de studiu, este utilizarea aditivilor alimentari, regăsiți în 38% dintre produsele testate.

Unele sortimente analizate includ până la opt aditivi, dintre care amintim: potențiatori de gust, emulsifianți și coloranți.

Topul pufuleților cu cei mai mulți aditivi:

  • Star – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 8 aditivi alimentari;
  • Star- Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 5 aditivi alimentari;
  • Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 4 aditivi alimentari;
  • Star – Pufuleţi pizza, conţine 3 aditivi alimentari;
  • Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleţi cu caşcaval, conţin fiecare câte 2 aditivi alimentari.

Rezultat: 31% dintre sortimente au între 2 și 3 grame de sare/100 de grame

Dacă ne referim la conținutul de sare, analiza a arătat că 31% dintre sortimente au între 2 și 3 grame de sare per 100 de grame, iar 34% utilizează sare iodată.

Printre produsele care folosesc sare iodată se numără:

  • Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de ceapă, conţine 3 grame de sare;
  • Star – Pufuleţi săltăreţi, conţine 2,6 grame de sare;Star – Pufuleţi pizza, conţine 2,5 grame sare;
  • Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de brânză, conţine 2,5 grame de sare;
  • Chio – Pufuleţi cu sare, conţine 2,2 grame de sare;
  • Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de brânză, conţine 2 grame de sare;
  • Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţin 2 grame de sare.
pufuleți

pufuleți / sursa foto: dreamstime.com

Lista produselor cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate:

  • Gusto – Pufuleţi cu înveliş de cacao. Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliş de cacao, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi;
  • Gusto – Pufuleţi cu cacao cu zmeură, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi;
  • Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 15 grame acizi graşi saturaţi;
  • Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14,4 grame acizi graşi saturaţi;
  • Star – Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 14 grame acizi graşi saturaţi.

Rezultatele acestui studiu arată prezența ingredientelor complexe

Teoretic, pufuleții ar trebui să conțină numai sare, ulei, apă și mălai, dar studiul a arătat prezența unor ingrediente mai complexe, precum pudra de brânză, grăsimile hidrogenate, aromele artificiale și extractul de drojdie, conform cancan.ro.

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice.

Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, a tras atenția Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Ne puteți urmări și pe Google News