Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea, scrisoare către preşedintele Comisiei LIBE. Ce spune șeful PSD despre afirmațiile lui Liiceanu
Dragnea, scrisoare către preşedintele Comisiei LIBE. Ce spune șeful PSD despre afirmațiile lui Liiceanu

Dragnea, scrisoare către preşedintele Comisiei LIBE. Ce spune șeful PSD despre afirmațiile lui Liiceanu

Liviu Dragnea i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, în care neagă afirmațiile lui Gabriel Liiceanu conform cărora şeful PSD ar fi spus că doreşte demiterea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Vă scriu în legătură cu dezbaterea pe care aţi găzduit-o recent, în data de 22 martie 2017, în cadrul Comisiei de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, cu privire la democraţia şi sistemul de justiţie din România. Mă văd nevoit să vă adresez această scrisoare întrucât unul dintre invitaţii la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a făcut în discursul său următoarea afirmaţie la adresa mea: „Iată declaraţia explicită a şefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”.

Vă supun atenţiei faptul că această afirmaţie a domnului Gabriel Liiceanu este falsă în totalitate şi nu reflectă în niciun fel realitatea din România. Nu am rostit niciodată această declaraţie şi nici nu am făcut vreo altă afirmaţie în sensul sugerat de domnul Liiceanu", a spus Dragnea în scrisoare. 

Dragnea este de părere că aceste afirmații au fost făcute publice, dar „nu a făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că doamna procuror şef ar trebui demisă de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)”.

„Mai mult decât atât, am reamintit mereu presei şi opiniei publice din România ceea ce am spus şi în timpul recentei campanii electorale din România, respectiv că «noi, ca partid, nu am avut de gând şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori şefi din România: procurorul general, procurorul şef DIICOT, procurorul şef DNA» (declaraţie pe care am reluat-o recent în data de 28 februarie)”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea a susţinut că nu a dorit să lanseze afirmaţii cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA pentru a nu-l influenţa pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„De asemenea, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care a subliniat că ancheta DNA la nivelul Guvernului a fost nelegală şi neconstituţională, am fost deseori întrebat de jurnalişti dacă acest fapt nu ar constitui un motiv temeinic pentru demiterea conducerii DNA. De fiecare dată când mi s-au adresat astfel de întrebări m-am abţinut să mă pronunţ, pentru a nu influenţa în niciun fel analiza pe care Ministrul Justiţiei o desfăşoară în prezent în legătură cu acest subiect”, a subliniat liderul PSD.

El a precizat că, din punctul său de vedere, „faptul că unul dintre invitaţii români care au luat cuvântul la dezbaterea Comisiei LIBE şi-a permis să mistifice în mod deliberat realitatea din România, cu scopul vădit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei, demonstrează cât de subiective şi pătimaşe sunt poziţiile celor care au criticat Guvernul României pentru faptul că a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea în legislaţia penală a unor modificări enunţate în deciziile definitive şi obligatorii ale Curţii Constituţionale”.

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa Justiţiei din România şi a spus că "ţinta numărul unu" sunt Parchetul General şi DNA.

”Iată declaraţia explicită a şefului PSD rotită la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”, a afirmat între altele Liiceanu.