Evenimentul Zilei > Justitie > Dragnea nu mai are mult de așteptat. Calculele care îi dau mari speranțe
Dragnea nu mai are mult de așteptat. Calculele care îi dau mari speranțe

Dragnea nu mai are mult de așteptat. Calculele care îi dau mari speranțe

Fostul președinte al PSD, Liviu Nicolae Dragnea, ar putea fi liber, cel mai devreme la mijlocul anului viitor, spun specialiștii în procedura penală consultați de EVZ.

Marele moment așteptat de mulți români, pentrul anul 2021, va fi eliberarea din închisoare a lui Liviu Nicolae Dragnea, fostul președinte al PSD și al Camerei Deputaților, condamnat pentru fapte de corupție, la trei ani ani și șase luni de închisoare. Dragnea a fost condamnat de un complet de recurs de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la închisoare cu executare.

Dragnea a fost încarcerat în data de 27 mai 2019 și, potrivit Legii de executare a pedepselor, trebuie să execute o perioadă de minim două treimi din pedeapsa fixată de judecători.

Un specialist în acest domeniu a explicat pentru EVZ faptul că Dragnea are de executat 42 de luni de închisoare, din care trebuie să execute două treimi, adică 28 de luni de închisoare. Din această perioadă, lui Dragnea i se scade perioada în care a muncit în închisoare, care poate fi de maxim trei luni, în circumastanțele date. „Așa se face că Liviu Nicolae Dragnea va putea depune cerere de liberare condițonată în luna iunie 2021. Dacă această cerere va fi admisă atunci, el va putea fi eliberat din închisoare”, a spus un specialist consultat de EVZ.

La ultima conferință de presă susținută cu o zi înainte de a fi încarcerat, Liviu Dragnea a spus că el nu se teme de nimic. „Dacă mă temeam, eram preș, eram ghiocel și PSD-ul era un partid cuminte și nu făcea ce a făcut până acum. Completul de judecată dacă va rezista presinilor va da achitare. Dacă nu vor rezista, nu vor da achitare. E un spectacol prost, foarte prost! N-am niciun bagaj făcut!”, a declarat Dragnea la acel moment.

I s-a interzis dreptul la muncă

Aflat în închisoare, Dragnea a dat un interviu fără aprobarea conducerii peniteciarului, iar pentru asta i s-a suspendat dreptul la muncă. Acest lucru se întâmpla în cursul lunii septembrie 2020. Ulterior, Dragnea a depus o contestație la Judecătoria Sectorului 5, unde a avut câștig de cauză. Judecătorii au constatat că deținutului Dragnea i s-a încălcat dreptul de a munci și de a câștiga zile libere.

„În baza art. 56 din Legea nr. 254/2013 admite contestaţia formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU împotriva Încheierii nr. 684/19.08.2020 a Judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova. Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecând: constată că persoanei condamnate i-a fost îngrădit dreptul la muncă reglementat de dispoziţiile art. 78 din Legea nr. 254/2013”, se arată în sentinșa Judecătoriei Sectorului 5.

Încă nu este foarte clar dacă Liviu Dragnea a fost retrimis la muncă, deorece autorițile judiciare nu au comunicat niciodată pe această temă. Până să intre în atenția conducerii Penitenciarului Rahova, Dragnea a lucrat la garajul acestei unități penitenciare.