”După ce am declarat că PSD nu e de acord cu numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE l-am sunat pe premier și i-am spus și el a fost de acord cu mine. Nu-l putem vota pe cel care a fost dat jos de noi din funcția de premier pentru că a fost simbolul pdl-ismului. E vorba de încredere. La SRI am fost de acord cu domnul Hellvig pentru că îl cunoșteam, dar aici nu e cazul”, a spus Drganea la TVR. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens.
 
Aseară, premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat că va sprijini propunerea pe care preşedintele Klaus Iohannis o va face pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe, aşa cum a procedat şi atunci când şeful statului l-a propus pe Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informaţii.
"În probleme de securitate naţională, aşa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis în cazul Serviciului Român de Informaţii, îl voi sprijini pe domnul preşedinte Iohannis pe domeniul securităţii naţionale unde intră şi SIE. (…) Aşa este corect", a afirmat Oprea la Realitatea TV.
 
MRU  a mai  deţinut funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 2007-2012, în timpul mandatului fostului preşedinte Traian Băsescu. A demisionat din funcţie la 8 februarie 2012. Ungureanu a fost premier în perioada februarie – mai 2012, iar în luna aprilie a aceluiaşi an a deţinut pentru scurt timp funcţia de ministru interimar al Mediului şi Pădurilor.
 
La 6 iulie 2012 a iniţiat ONG-ul Iniţiativa Civică de Centru Dreapta. La 7 septembrie 2012 a fost ales în cadrul Convenţiei Naţionale extraordinare a Partidului Forţa Civică (PFC) preşedinte al formaţiunii politice.