Draghi, premiat la New York: „Trebuie evitate ambiguitățile, autocrațiile exploatează ezitările"
- Adriana Popescu
- 21 septembrie 2022, 06:15
Dialog, dar fără ambiguități, deoarece autocrațiile "prosperează" în fața "ezitărilor". Aceasta este rețeta pe care Mario Draghi o repetă la New York, în fața publicului celei de-a 57-a ediții a Annual Awards Dinner de la "Appeal of Conscience Foundation", fundația care îi acordă premiul World Statesman (omul de stat al anului), pe care înaintea sa l-au primit mai mulți șefi de stat și de guvern, de la Gorbaciov la Angela Merkel până la Shinzo Abe, chiar anul trecut, pe care Draghi îl amintește în deschiderea discursului său.
Joe Biden, într-un mesaj adresat fundației, i-a mulțumit premierului italian pentru "leadershipul" său și pentru "vocea puternică" pe care a avut-o în promovarea drepturilor omului. Și mai măgulitoare sunt cuvintele lui Henry Kissinger: "Curajul și viziunea lui vor face să rămână multă vreme alături de noi", spune fostul secretar de Stat american. În fața riscului unui nou Război Rece, al unei noi "polarizări" declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, "modul în care negociem cu autocrațiile, va defini capacitatea noastră de a modela viitorul", spune premierul italian. "De aceea, este nevoie de "franchețe, coerență și angajament", afirmă Draghi.
Între timp, trebuie să fim "clari și expliciți cu privire la valorile fondatoare ale societăților noastre", credința în democrație și în "statul de drept", respectul pentru drepturile omului, solidaritatea globală. Idealuri care ar trebui "să călăuzească politica noastră externă într-un mod clar și previzibil". Dacă trasăm o "linie roșie", metafora, trebuie să "o respectăm". "Dacă ne luăm un angajament, trebuie să îl onorăm", "să nu regretăm mai târziu", a repetat Draghi.
Cooperarea globală
Pe scurt, trebuie să fim pregătiți "să colaboram" cu guvernele autoritare, dar fără "a compromite valorile noastre fundamentale". Acest lucru se aplică în primul rând crizei ucrainene: UE, SUA și to Occidentul s-au dovedit a fi "fermi și uniți" în sprijinul lor pentru Kiev, al cărui "eroism" este "o amintire puternică pentru ceea ce luptăm, pentru ceea ce suntem pe cale să pierdem".
În ciuda "tristeții" acestor vremuri, Draghi se declară totuși optimist că Rusia "poate reveni la regulile pe care le-a semnat în 1945" și că Ucraina poate găsi acea "pace" pe care nu trebuie să înceteze să o caute. "Numai cooperarea globală – a concluzionat premierul, care va reitera conceptul în această seară în discursul său la Adunarea Generală a ONU – poate ajuta la rezolvarea problemelor globale, de la pandemie la schimbările climatice", notează ansa.it.
Traducerea Rador