Două dintre cele mai folosite manevre de șoferi. Mulți dintre conducătorii auto nu știu care sunt diferențele dintre ele

Două dintre cele mai folosite manevre de șoferi. Mulți dintre conducătorii auto nu știu care sunt diferențele dintre eleSursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Unii dintre conducători auto nu știu care sunt semnificațiile tuturor manevrelor sau semnelor rutiere. În plus, unii șoferi chiar nu cunosc diferențele dintre unele manevre pe care le folosesc foarte des.

Există o diferență importantă între devansare și depășire, dar nu mulți șoferi știu acest lucru. Ambele manevre sunt explicate destul de clar în legislația rutieră. De asemenea, aceste definiții trebuie învățate foarte bine de cei care vor să obțină permisul de conducere. Totuși, puțini șoferi ştiu exact ce înseamnă cele două manevre. Persoanele care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să învețe foarte bine legislația rutieră în vigoare. Cu toate acestea, mulți dintre șoferii români se simt puși în dificultate atunci când sunt întrebați care este diferența între manevra de depășire și cea de devansare.

Ce sunt depășirea și devansarea

Depășirea este acea manevră pe care o face o mașină care trece în fața altui vehicul sau a unui obstacol care se deplasează pe același sens de circulație. Este important de precizat că această manevră este legală, dar trebuie efectuată doar în anumite condiții.

În plus, în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, s-a explicat că „depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”.

Devansarea nu este o depășire. În plus, Articolul 45, alin. (4) din Codul Rutier arată că „nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie”. Așadar, manevra de devansarea se referă la situația în care un autovehicul circulă pe o bandă a drumului cu o viteză mai mare decât cea cu care se deplasează o mașină de pe același sens și trece în fața acestuia.

Care este diferenţa dintre depăşire şi devansare

Mai mult decât atât, în Codul Rutier se explică și care este diferența dintre cele două manevre. Așadar, prevederile din alin. (4) din același art. 45 susțin că „nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă, în același sens de circulație”.

Așadar, este realizată delimitarea manevrei de depășire a unui automobil sau obstacol de devansarea rezultată din conducerea unui autovehicul. Manevra de devansare apare în situația în care „un vehicul circulă pe una dintre benzi mai repede decât vehiculele care circulă pe o altă bandă în același sens de circulație”, se arată în Codul Rutier.