Ce faci când se descarcă bateria auto. Trucurile pe care trebuie să le cunoască toți șoferii

Ce faci când se descarcă bateria auto. Trucurile pe care trebuie să le cunoască toți șoferii Românii pot sa verifice starea tehnica a vehiculelor pe care vor sa le cumpere la RAR Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu puține sunt cazurile, mai ales în perioada rece, când bateria unui autoturism se descarcă din senin, spre disperarea șoferilor care se pregătesc să pornească la drum. Deși nu este un motiv de panică, este destul de enervant pentru că bateria joacă un rol important la pornirea mașinii. Drept urmare, este bine ca fiecare șofer să fie pregătit și să știe câteva trucuri la care să apeleze într-un asemenea caz.

Fiecărui șofer i s-a întâmplat, cel puțin o dată, să constate că i s-a descărcat bateria auto chiar înainte să pornească la drum. Chiar dacă nu este un motiv de panică, iar lucrurile pot fi remediate cu rapiditate, este bine să cunoașteți câteva aspecte care vă ajută. Bateria joacă un rol important în pornirea mașinii, dar ulterior funcția de furnizare a curentului către consumatori este preluată de alternator.

Una dintre situațiile cele mai des întâlnite, este legată de o defecțiune la alternator. Bateria auto se descarcă rapid atunci când alternatotul este defect. Acesta nu mai poate menține bateria încărcată, iar atunci apar problemele.

Bateria mașinii se mai poate descărca dacă uitați ceva aprins după ce ați încuiat mașina. În acest caz, o staționare prelungită poate goli bateria de curent și motorul nu va mai putea porni. De aceea se recomandă șoferilor să cunoască ce alți consumatori mai sunt conectați la bateria auto care îi pot afecta funcționarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă problemă, de această dată mai dificil de remediat, este producerea unui scurt-circuit undeva în instalația electrică. O astfel de situație poate fi remediată doar de specialiștii unui service auto.

Ce să faci dacă se descarcă bateria auto

Atunci când bateria auto se descarcă, cel mai la îndemână truc, care poate remedia problema este încarcarea pe redresor. În cazul în care nu aveți un redresor puteți cere ajutorul unui alt șofer care să vă ajute să vă reîncărcați dispozitivul de la o altă mașină.

Pe de altă parte, este bine de știut că o baterie auto trebuie schimbată cam o dată la trei ani din cauza nivelului de uzură.

Specialiștii recomandă să schimbați bateria înainte de venirea sezonului rece pentru a evita ca aceasta să cedeze. De asemenea, chiar dacă bateriile nu necesită o întreținere specială este bine să verificați periodic tensiunea. O altă metodă constă în verificarea densității lichidului cu un hidrometru, conform Romania TV.