Două cutremure în România. S-au resimțit în mai multe orașe din țară
- Simona Suciu
- 30 iunie 2022, 09:23
Două cutremure s-au produs joi dimineață în România. Seismele au putu fi resimțite în mai multe orașe din țară. Specialiștii spun că un cutremur mare va lovi România, în 2024.
Două cutremure s-au produs în această dimineață în România, unul la ora 04.52, iar al doilea la 06.09, în zona seismică Vrancea Buzău. Primul dintre ele a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 131 de km. Cel de al doilea seism a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 124 km, potrivit infp.ro.
Cutremurele s-au produs în apropierea următoarelor oraşe: 59 km Est de Brașov, 64 km Nord de Ploiesti, 118 km Nord de București, 128 km Sud de Bacău, 131 km Vest de Brăila, 134 km Vest de Galați, 135 km NE de Pitești, 173 km Est de Sibiu, 183 km Nord de Ruse și 210 km Sud-Vest de Iași. Seismul s-a putut simți ușor în aceste localități, dar nu s-au întegistrat niciun fel de pagube materiale.
Seismul care va zgudui România
Unul dintre cei mai importanți seismologi din România a semnalat că, în viitor, urmează să aibă loc un mare cutremur, a cărui magnitudine va fi de peste 7 grade pe scara Richter. Acest lucru ar urma să se întâmple în jurul anului 2024, potrivit profesorului Gheorghe Mărmureanu, care s-a ferit să facă predicții în ceea ce privește pagubele materiale.
Cert este că o analiză a riscurilor scoate la iveală detalii șocante în ceea ce privește efectele unui cutremur mare în București. Ar putea fi peste 6.000 de morți și alți peste 10.000 de cetățeni răniți. În plus, instituțiile medicale din capitală nu ar putea face față numărului mare de victime, potrivit prognozelor.
„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri.
Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu.
Pericol în București
Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru 2022 arată un dezatru total în cazul producerii unui cutremur similar cu cel din 1977. Și atunci cele mai multe victime au fost în Capitală.
În București sunt 400 de clădiri construite înainte de 1925 și care sunt cam șubrede. Un alt pericol este reprezentat de rețeaua de gaze naturale. În plus spitalele nu ar putea face față numărului mare de victime.
Realizatorii planului de analiză au luat în calcul două scenarii pentru București. Dacă un cutremur similar cu cel din 1977 s-ar produce la ora 21.00, în clădirile catalogate cu risc seismic s-au afla 450.000 de persoane. Analiza arată că peste 95.000 de persoane ar rămâne blocate. Dintre acestea, peste 6.500 de persoane ar muri și alte 16.000 ar fi rănite. În spitalele din București ar ajunge 10.500 de persoane.
Cei de al doilea scenariu presupune că seismul s-au produce la ora 13.00. În acest caz numărul victimelor s-ar reduce la jumătate, deoarece mulți dintre oameni nu s-ar afla în clădirile cu risc de prăbușire.