Două cutremure în această dimineață. Specialiștii sunt atenți la zona seismică Vrancea

Două cutremure în această dimineață. Specialiștii sunt atenți la zona seismică Vrancea

Două cutremure s-au produs în această dimineață în zona seismică Vrancea, pe raza județelor Buzău și Vrancea. Informația a fost dată publicității Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamântului (INCDFP). Primul seism s-a înregistrat la ora locală 2:01, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 82 de kilometri, iar cel de-al doilea la ora locală 6:15, în judeţul Buzău, la o adâncime de 143 kilometri.

Două cutremure cu magnitudinea 3,2 pe scara Richter s-au produs în această dimineață în zona seismică Vrancea, în judeţele Vrancea şi Buzău. Datele au fost prezentate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamântului (INCDFP).

Conform informațiilor date publicității, primul seism s-a înregistrat la ora locală 2:01, în judeţul Vrancea. Adâncimea la care s-a produs cutremurul, conform analizei seismologilor, a fost de 82 de kilometri. Seismul s-a simțit în apropierea următoarelor oraşe: 76 km est de Braşov, 90 km nord-est de Ploieşti, 103 km sud de Bacău, 116 km vest de Galaţi, 117 km vest de Brăila şi 141 km nord de Bucureşti.

Cel de-al doilea cutremur care a fost semnalat, s-a produs la ora locală 6:15, în judeţul Buzău, la o adâncime de 143 kilometri. În acest caz, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72 km est de Braşov, 85 km nord-est de Ploieşti, 109 km sud de Bacău, 119 km vest de Galaţi, 119 km vest de Brăila şi 136 km nord de Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai mari seisme din România din acest an

În luna octombrie a acestui an, în România au avut loc un număr de 10 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 grade pe scara Richter.

Pe de altă parte, cel mai mare seism din acest an s-a produs chiar în primele zile, în data de 16 ianuarie 2022. Seismul a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter.

Anul trecut, în 2021, cel mai puternic seism a fost înregistrat pe data de 26 mai. A fost un cutremur cu o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter, iar mișcarea tectonică a fost resimțită, inclusiv la nivelul municipiului Bucureștii.

Explicațiile specialiștilor în seismologie

Specialiștii seismologi susțin că genul acesta de cutremure nu trebuie să producă îngrijorare și nici panică în rândul populației. Potrivit acestora, seismele de până la 4 grade pe scara Richter nu pun probleme clădirilor sau infrastructurii și sunt obișnuite, fiind înregistrate la ordinul câtorva sute pe an.

„Menționez că aceste cutremure sunt exprimate în magnitudine locală, deci nu sunt cutremure care să ne pună probleme. Și adâncimea la care s-au produs este diferită și distanța este considerabilă, deci nu ne punem probleme de iminență a unui cutremur. Avem multe astfel de cutremure pe an”, a precizat Mihai Diaconescu fizician la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Zona seismică Vrancea este cea în care au loc cele mai multe cutremure din România. Aceasta ocupă o arie limitată la curbura Munților Carpați, incluzând județele Buzău și Vrancea. Cele mai importante și mai numeroase cutremure își au originea în zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.