Editura Evenimentul si Capital

Dosarul Trump. Evitarea auzațiilor de coliziune în afacerea ingerințelor ruse în campania electorală. Pulsul planetei

Autor: | | 1 Comentarii | 586 Vizualizari

Președintele American Donald Trump a reușit cu brio să evite acuzațiile de coliziune în afacerea ingerințelor ruse în campanie electorală. Este cea mai clară afirmație pe care o putem face după anunțul încheierii activității consilierului special, Robert Muller, legată de acest subiect. De aici până la a spune că situația președintelui American s-a îmbunătățit considerabil după raportul de vinerea trecută, e cale lungă.

Mai întâi pentru că raportul lui Muller vizează strict elementele cuprinse în mandatul său și care puteau fi aduse cu succes în fața unei curți. Însă raportul lui Muller poate conține numeroase teme asupra cărora consilierul special nu s-a putut pronunța, care nu au fost probate dincolo de orice dubiu și unde elementele nu se referă la faptele penale. Însă acest lucru nu înseamnă că apariția publică eventuală a acestor date nu ar aduce prejudicii, costuri de imagine și politice pentru președintele american. Dacă vor fi făcute publice.

Raportul a fost înaintat prourorului general William Barr, un conservator numit de președintele Trump, care va trimite Congresului doar "principalele concluzii". E adevărat că și Camera Reprezentanților dominată de Democrați, și multiplele comisii speciale de control, pot solicita și raportul complet, și audierea lui Muller, iar în raportul procurorului general, unde vor fi trecute în detaliu elementele respinse lui Muller – citații de audiere, acțiuni propuse și neacceptate de procurorii șefi care au supervizat ancheta – aceste elemente vor fi sub lupa congresmanilor.

De fapt, sfârșitul anchetei lui Muller e un nou început pentru alte categorii de acțiuni. Unele vor fi în justiție, pentru cazurile de elemente ce nu apar în raport, altele sunt în sarcina unor procurori independenți – precum cei din districtul sudic New York- care nu mai sunt constrânși de un mandat de consilier special, ci pot urmări orice pistă pentru orice faptă. În alte cazuri - precum finanțarea campaniei, finanțele lui Donald Trump și aspectele fiscale, dar mai ales descoperirile instituțiilor de forță – cu precădere cele din intelligence – audierile publice și clasificate se mută în Congres.

E adevărat că în cazul descoperirilor cele mai spumoase, cele clasificate, regulile interzic aducerea lor în spațiul public, însă în materie de substanță a noii campanii de realegere și de imagine a președintelui Trump, Congresul și membrii comisiei sunt suverani în a face alegații și referiri publice coerente, chiar dacă nespecifice, în legătură cu cele relevate de anchetă în spatele ușilor închise. Iar dacă până recent ținta lui Donald Trump era Muller, de acum marile probleme vor veni de la Congres.

Se spune că Trump a fost președintele cel mai hăituit de problemele juridice, pe care o parte importantă din site-urile republicane ce promovează teoriile conspirației le pun pe seama unor acțiuni secrete și neprecizate ale stângii, ale lui Soros și ale altor elemente media liberal-progresiste, care doresc, nu-i așa, sabotarea mandatului Trump. În același timp, avem de a face cu primul președinte care nu și-a publicat veniturile și impozitele sau care a intrat în legătură, prin echipa sa, prin cel puțin 16 persoane cuprinse în investigațiile lui Muller, cu reprezentanți la diferite niveluri ai statului rus, comunicând informații, preluând acțiuni, discutând afaceri, valorificând sau coordonând materiale compromițătoare obținute prin hacking de către serviciile speciale ruse împotriva Comitetului Național Democrat și a mailurilor personale ale doamnei Hillary Clinton, contracandidata lui Donald Trump.

Unii dintre cei implicați au fost condamnați, alții își așteaptă sentințele și încă colaborează cu investigațiile pe alte spețe, în sfârșit, o altă categorie a reușit să se salveze de acțiuni juridice directe. Trump însuși nu a compărut pentru o audiere în fața consilierului special Muller, trimițând, în schimb, prin avocați, declarații scrise amănunțite și răspunsuri la întrebări. Acest pas și evitarea oricărui răspuns în ce privește perioada de tranziție și cea de mandat, invocarea privilegiului executiv de a nu divulga discuțiile președinte/consilieri sunt marile realizări ale echipei de avocați a lui Donald Trump, cu certitudine una dintre cele mai bune de care ar putea beneficia un cetățean american.

Cum arată baia lui Nicolae Ceauşescu! Elena Ceauşescu a cerut să fie poleită cu aur

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI