Dosarul „Teren pentru Cășuneanu”. Traian Băsescu, urmărit penal în al șaselea dosar redeschis de procurori de la încheierea mandatului

Dosarul „Teren pentru Cășuneanu”. Traian Băsescu, urmărit penal în al șaselea dosar redeschis de procurori de la încheierea mandatului

Procurorii Parchetului Genderal au redeschis, ieri, urmărirea penală împotriva fostului președinte, pentru şantaj, deşi un alt magistrat al aceleiaşi instituţii soluţionase cauza cu NUP în 2012

Oficiali ai Parchetului General au confirmat, pentru EVZ, începerea urmăririi penale în acest dosar şi au declarat că Traian Băsescu va fi chemat la audieri. Fostul preşedinte a reacţionat pe Facebook, arătând că dosarul a fost închis prin neînceperea urmăririi penale (n.r. - NUP) în 2012, de Parchetul General, şi redeschis la solicitarea aceleiaşi instituţii, trei ani mai târziu. Tot pe Facebook a venit şi replica Elenei Udrea: „Cum mai sunt doar câteva zile în care se poate depune candidatura pentru Primărie, hopa şi dosarul penal pe numele lui Traian Băsescu!”.

Acuzaţiile

Ancheta procurorilor a pornit de la un denunţ formulat de Grupul de Investigaţii Politice (GIP) în data de 15 februarie 2012, care s-a încheiat cu rezoluţia de NUP, patru luni mai târziu. În denunţ, GIP îl acuza pe Traian Băsescu că, pe 9 august 2000, dată la care era primar al Capitalei, a cumpărat un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de 1,4 miliarde lei vechi. Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Căşuneanu ar fi cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, însă la un preţ de trei ori mai mare decât cel plătit de Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul se întemeiază pe un denunţ formulat de Grupul de Investigaţii Politice, în frunte cu Mugur Ciuvică

Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vândut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Căşuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu aceşti bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale Ioana Băsescu.

Carmen Damian, procurorul căruia i s-a repartizat cauza, a reţinut în rezoluţia NUP din 25 iunie 2012 că nu există probe care să vină în sprijinul acuzaţiei de spălare de bani (vezi facsimil). „Singurul demers ce rezultă din denunţ a fost căutarea pe internet a articolelor de presă pe acest subiect şi transpunerea în acuzaţii, lipsite de valoare juridică şi caracterizate doar de lipsa probelor”, scria procurorul Carmen Damian în rezoluţie.

Dosarele lui Băsescu

În noiembrie 2015, Judecătoria Sectorului 5 a confirmat redeschiderea anchetei în dosarul „Demisia în 5 minute” (fals în declaraţii) şi dosarul „Jurnaliştilor” (abuz în serviciu, acuzatii aduse de Corneliu Vadim Tudor). În primăvara aceluiaşi an, Judecătoria Sectorului 1 confirma redeschiderea dosarelor „Casa din Mihăileanu” şi „Ţiganca împuţită”, iar în marte 2015 fostul preşedinte a fost pus sub acuzare în dosarul Gabrielei Firea.