Surse apropiate anchetatorilor americani susţin că este o chestiune de câteva zile până când fostul director al FMI va fi achitat, din cauza presiunii mari exercitate asupra procurorilor.
Dosarul Dominique Strauss-Kahn ar putea fi închis în următoarele zile, au dezvăluit surse citate de ziarul francez "Le Figaro", singura dilemă acum a procurorilor americani fiind cum să iasă din acest scandal cât mai imaculaţi cu putinţă.
Cei care avansează un astfel de pronostic îndrăzneţ aduc drept argument specificul sistemului judiciar american - procurorul-general este ales de către cetăţeni, iar oficialul trebuie să le demonstreze acestora că elimină infractorii, nu şi resursele publice.
În acest caz, soarta dosarului DSK poate salva sau ruina cariera procurorului-general din Manhattan, Cyrus Vance. Tocmai din acest motiv, o decizie de achitare a lui DSK cât mai curând, înainte de următoarea audiere programată pentru 18 iulie, mai poate salva din onoarea procurorului, acuzat că a încredinţat un caz atât de dificil unor subordonaţi lipsiţi de experienţă în dosare legate de agresiuni sexuale. Jurnaliştii nu exclud posibilitatea unor demisii după eventuala închidere a cazului.
Antiamericanism retrezit
Turnura pe care a luat-o cazul DSK, în care credibilitatea presupusei victime este tot mai îndoielnică pe măsură ce procurorii descoperă noi probe care îi demontează acuzaţiile, a retrezit în Franţa sentimentul antiamerican aflat în stare latentă.
Reacţia din ultimele zile este direct proporţională cu şocul resimţit de francezi la vestea arestării lui DSK şi la imaginile cu fostul director al FMI încătuşat şi transportat într-o închisoare din New York, comentează ziarul american "New York Times".
Pornirea antiamericană a fost alimentată şi de comentariile presei franceze. "Ce putem spune acum este că procedurile nesigure ale sistemului judiciar american l-au condamnat pe DSK înainte chiar de începerea unei anchete serioase", a comentat cotidianul "Le Monde".
Poporul francez s-a simţit insultat de maniera în care autorităţile americane au tratat acest caz, a dezvăluit fostul ministru al afacerilor europene, Noelle Lenoir.
"Populaţia a fost şocată de tot acest circ mediatic. Astfel încât acum se simte nevoia unei răzbunări pentru ceea ce aici a fost considerat un comportament anti francez", a declarat fostul oficial.
Francezii încep să creadă că America nu mai este deloc o ţară civilizată, că a devenit o destinaţie periculoasă, a semnalat şi analistul Dominique Moisi, specialist în relaţiile francoamericane.
Ţinta criticilor
Presa americană şi-a orientat între timp întreaga atenţie către camerista originară din Guinea, după ce acuzarea însăşi a recunoscut că povestea ei pare cusută cu aţă albă. Femeia ar putea fi acuzată de sperjur sau chiar deportată din Statele Unite, dacă se va dovedi că a minţit în faţa instanţei, sub jurământ.
Ziarele americane mai scriu că anchetatorii au interceptat şi o convorbire telefonică, purtată de presupusa victimă cu un traficant de droguri din Arizona, după aşazisul viol, în care aceasta spune: "Stai liniştit. Tipul ăsta are o groază de bani. Ştiu ce fac!".
Această convorbire, dacă se confirmă, este în contradicţie cu acuzaţia de agresiune sexuală pe care ea a formulat-o împotriva fostului director al FMI.
REACŢIE
Feministele se tem de un precedent creat de închiderea cazului DSK
Victimele violurilor din întreaga lume ar putea fi şi mai reţinute decât până acum în a raporta o agresiune sexuală, şi asta din cauza "afacerii DSK", avertizează grupurile feministe din Marea Britanie, citate de publicaţia "The Guardian".
Discuţiile recente despre credibilitatea cameristei de la Sofitel, cea care-l acuză pe fostul şef al FMI de agresiune sexuală, nu fac decât să sporească temerile femeilor legate de sesizarea autorităţilor după comiterea unui abuz sexual.
Ele se vor gândi că nu pot raporta un viol decât dacă sunt "victime perfecte", a declarat Holly Dustin, directorul organizaţiei Fără Violenţă Contra Femeilor.
Dustin susţine că mesajul pe care-l transmite procesul extrem de mediatizat al lui Strauss- Kahn este că societatea ţine cont de antecedentele victimei, de istoria vieţii ei, nu de ceea ce s-a întâmplat la momentul blamat. "Victimele violului pot să nu fie perfecte, pot fi imigrante ilegale, pot fi prostituate - totuşi violul rămâne viol", a explicat Dustin.
Peste 600 de activiste pentru drepturile femeilor din Franţa au participat, duminică, la cea mai mare conferinţă în domeniu, din ultimii 10 ani. Femeile sunt nemulţumite de inechităţile şi misoginismul din societatea franceză. "Ne-am săturat de modul în care suntem tratate şi vom continua să ne manifestăm furia", a spus una dintre participante.
Proces în Franţa
Scriitoarea franceză Tristane Banon (foto) a anunţat, ieri, că îl va da în judecată pe Strauss-Kahn, pentru o tentativă de viol care s-ar fi petrecut în 2002, când a fost în apartamentul acestuia pentru a-i lua un interviu. Ea nu a depus plângere la poliţie, dar a vorbit despre asta în 2007, într-o emisiune de televiziune.
Avocatul femeii a anunţat că procesul va fi deschis azi. Tânăra (31 de ani) declarase anterior că nu va acţiona în instanţă, până nu se încheie procesul din SUA. Banon a povestit cum a fost nevoită să se lupte cu politicianul pentru a scăpa nevătămată. CITIŢI ŞI:
- Grupul Accor, suspect în cazul Dominique Strauss-Kahn
- DSK o dă în judecată pe scriitoarea Tristane Banon, pentru calomnie
- Camerista care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn ar putea fi deportată
- Mărire după decădere: Dominique Strauss-Kahn se reinventează politic
- Dominique Strauss Kahn ar putea reveni în politică
- Răsturnare de situație în procesul lui Strauss-Kahn
- Un nou proces pentru DSK? O tânără vrea să-l dea în judecată în Franţa
- Strauss-Kahn a fost eliberat. Camerista s-ar fi prostituat în hotel | VIDEO