Evenimentul Zilei > EVZ Play > Dosarul secret al generalului Nicolae Militaru – un spion rus în fruntea armatei
VIDEO

Dosarul secret al generalului Nicolae Militaru – un spion rus în fruntea armatei

Nicolae Militaru a fost ofițerul superior cu cel mai mare grad recrutat de serviciile secrete rusești.

Serviciile secrete sovietice au fost extrem de active în România comunistă. O parte a rețelei de informatori, colaboratori sau chiar ofițeri acoperiți ai KGB au fost preluați și după 1989. De aceea este important să știm întreaga istorie, mai ales că sunt unii istorici care încearcă să acopere urmele rușilor. Cazul generalului-colonel Nicolae Militaru este cel mai spectaculos.

Recrutat de GRU, a fost supravegheat de Securitate. Povestea sa este prezentată în materialul video de mai sus.

Ce înseamnă GRU 

Direcția Principală de Informații (rusă:Гла́вное разве́дывательное управле́ние|r=Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye|p=ˈɡlavnəjə rɐzˈvʲɛdɨvətʲɪlʲnəjə ʊprɐˈvlʲenʲɪjə), abreviat GRU (rusă:ГРУ), este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (fostul Stat Major al Armatei Sovietice a Uniunii Sovietice). Începând cu anul 2010, numele oficial complet al agenției este Direcția Principală de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (rusă:Гла́вное управле́ние Генера́льного шта́ба Вооружённых Сил Росси́йской Федера́ции).

GRU este cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei.[2] În 1997 a desfășurat de șase ori mai mulți agenți în țări străine decât SVR, succesorul KGB-ului . De asemenea, acesta a comandat 25.000 de trupe Spetsnaz în 1997

Declarații oficiale despre Militaru. Olteanu Constantin, fost ministru al apărării:

,,Am fost atenţionat de generalul de securitate Nicolae Pleşiţă cu privire la faptul că exista bănuiala asupra generalului Militaru privind colaborarea lui cu GRU ( … ) Urmare unor verificări, generalul Militaru s-a autodenunţat şi a relatat, în scris, legătura lui reală cu GRU. Această declarație s-a aflat asupra generalului Ion Coman, ministru al apărării la acea dată, iar în 1980 mi-a predat-o, odată cu preluarea de către mine a funcţiei”

Chelaru Mircea – UM O 1315 Bucureşti

Fostul şef al Compartimentului cercetare din Divizia nr. 57 Tancuri Bucureşti, după revoluţie a îndeplinit funcţia de şef al MStM al Armatei Române (general de corp de armată):

,,Pentru exercitarea diversiunii au conlucrat două categorii. O primă categorie a fost reprezentată de o reţea a generalilor din armată, orientaţi cu toţii spre Moscova, în sensul că cel puţin aveau studiile militare făcute în URSS. Aceşti generali erau în legătură cu două structuri din fost a URSS. Este vorba de GRU (Serviciul de informaţii al armatei sovietice) şi KGB. 

O a doua categorie a fost formată din civili controlaţi la rândul lor de serviciile sovietice. Mă refer la persoane precum Teodor Brateş, Silviu Brucan, Alexandru Bârlădeanu şi alţii ( … ) Reţeaua generalilor despre care vorbeam mai sus era formată în ordinea importanţei de către gl. Militaru, gl. Kostyal Ştefan, gl. Pletos, gl. Ciubăncan, gl. Pancea, gl. Vasile Ionel, gl. Stănculescu. 

Raţiu Gheorghe – şef al Direcţiei I din cadrul DSS: 

“Cunoşteam că Ion Iliescu se afla în atenţia Serviciului de contraspionaj sovietic (UM O 11 O) făcând obiectul unui dosar de urmărire informativă ca urmare a unor legături cu generalul Militaru, profesorul Măgureanu şi alţii ( … ) Consider că a fost o mişcare revoluţionară evidentă, căreia i s-a suprapus puciul militar, lovitura de stat militară coordonată de agenţii KGB, pe baza indicațiilor date de la Moscova ( … ) Când mă refer la puciul militar, numesc aici pe ofiţerii de rang superior şi anume Stănculescu, Logofătu, Efţimescu, Militaru, ca fiind cunoscuţi în sluiba serviciilor de informaţii sovietice”.

Detaliile Dosarului „Corbii” le puteți găsi în materialul video realizat de Evenimentul Istoric.