Minciuni și adevăruri din dosarul celebrului medic Mihai Lucan

Minciuni și adevăruri din dosarul celebrului medic Mihai Lucan

La percheziițiile de la vila medicului Mihai Lucan, fostul manager al Instititul de Urologie și Transplant Renal (IUTR) Cluj - Napoca, și a fiului său, Ciprian Lucan, au fost aduși polițiști de la Brigăzile de Combatere a Crimei Organizate din Bihor și Alba. Procurorul de caz a dispus expres ca niciun polițist clujean să nu fie informat despre acțiunea care va fi derulată

Teama ca Mihai Lucan să afle date din dosarul penal a fost atât de mare, încât totul s-a derulat în cel mai mare secret. De altfel, anchetatorii susțin că celebrul doctor avea intrare la un procuror cu o funcție importantă din cadrul Curții de Apel Cluj, care îi furniza date din dosar, astfel că profesorul ar fi fost la curent cu fiecare mișcare a anchetatorilor. Reamintim că, pe 22 decembrie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a medicului Mihai Lucan și a fiulu său, ei fiind puși sub control judiciar într-un dosar în care sunt cercetați pentru delapidare, cu un prejudiciu de 5 milioane lei. Concret, ei sunt suspectați că au transferat ilegal la clinica privată aparatură ce aparţinea Institutului de IUTR. Cazul Lucan a fost început de DIICOT Cluj, în data de 4 aprilie 2017, fiind dispusă atunci începerea urmăririi penale. Apoi, pe data de 27 aprilie 2017, procurorii au descins la Instititul de Urologie, unde profesorul avea un birou, dar și la clinica privată Lukmed, de unde au ridicat saci întregi cu acte.

Cum a ajuns dosarul la DIICOT București

Ulterior, pentru că ar fi existat riscul ca dosarul să fie lăsat de izbeliște, în data de 2 mai 2017, ancheta a fost preluată de Structura Centrală a DIICOT. „Inculpatul Lucan Mihai a luat cunoștință în împrejurări oculte despre existența unei investigații efectuate de către procurori din cadrul DIICOT. Acesta a făcut o serie de demersuri de natură să ascundă urmele faptelor săvârșite, pe de o parte, respectiv să contacteze o serie de persoane cu influență din cadrul instituțiilor de stat aflate în cercul său relațional apropiat, cărora le-a solicitat ajutorul din perspectiva competențelor fiecăruia”, susțin procurorii DIICOT București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aparatul de la stat, factura la privat

Mihai Lucan nu avea relații doar cu procurorii, ci și cu funcționarii care conduc Casa de Asigurări de Sănătate Cluj și Direcția de Sănătate Publică Cluj, astfel că niciun control nu a scos la iveală ilegalitățile comise, susțin anchetatorii. Una dintre acestea, descoperite de DIICOT, este și mutarea aparatului Galil, unul foarte performant, utilizat la tratarea cancerului prin crioterapia țesuturilor afectate. Acest aparat a fost achiziționat de IUTR Cluj, dar mutat rapid la Lukmed, clinica privată a lui Mihai Lucan, fără nicio formă de transfer sau vreun contract. Analiza făcută de procurori arată că, în perioada 2007-2009, au fost tratați 159 de pacienți și că materialele medicale au fost achitate de IUTR Cluj, dar, la externare, pacienții au fost „facturați” de Lukmed, cu sume cuprinse între 3.000 și 6.700 de euro, reprezentând procedura medicală și materialele medicale. Prejudiciul pe cei doi ani, calculat de procurori, este de 2,76 milioane de euro.

De ce nu a fost arestat doctorul

„A fost o soluție corectă.Nu a existat niciun indiciu de comitere a infracțiunii de delapidare, ca atare se impunea a fi respinsă propunerea de arestare preventivă”, a declarat, pentru EVZ, Eugen Iordăchescu, avocatul care îl apără pe medic. La rândul său, doctorul Lucan a declarat, luni, că „este exclus ca în conturile firmei mele să fi ajuns 5 milioane de lei” și că „doar Dumnezeu poate să mă protejeze”.

Vremurile când un om era arestat doar pe baza unei literaturi ieftine au trecut. În momentul derulării perchezițiilor, „sursele judiciare” au spus că ginerele lui Lucan, Sabin Măgureanu, a sărit gardul vilei în care locuiește profesorul și că avea la el un sac cu bijuterii, bani și ceasuri scumpe.

Ei bine, adevărul este altul. Incidentul nu s-a petrecut la Cluj, ci la București, și nu la vilă, ci la un apartament, în care locuiesc Sabin și Oana Măgureanu, împreună cu un copil. Când a auzit că procurorii percheziționează locuința lui Mihai Lucan, acesta a plecat de acasă cu o mică comoară, „64.692 lei, 3.300 euro și 2.054 dolari, patru carduri bancare, o mare cantitate de bijuterii confecționate din metal de culoare galbenă și albă (35 inele, 18 lanțuri, 9 brățări, 49 cercei, 10 pandantive), 4 pietre, o mare cantitate de ceasuri purtând mărci de renume în domeniu (20 piese)”.

Unde erau 600.000 de euro Procurorii DIICOT nu aveau mandat de percheziție a apartamentului, ci doar un mandat de aducere a Mariei Lucan, soția doctorului, la sediul DIICOT pentru audieri. Ginerele s-a speriat și a încercat să ascundă mica avere, dar a fost prins de un jandarm din escortă și ulterior percheziționat. Nici legenda cu cei 600.000 de euro găsiți acasă la Lucan nu este adevărată. Suma aceasta a fost vehiculată pentru a da greutate dosarului. În realitate, Lucan a intenționat să deschidă o clinică privată, sens în care a vrut să se asocieze cu unul dintre martorii audiați în dosar și a virat în contul acestuia suma de 600.000 de euro, la data de 26 ianuarie 2017. Afacerea nu s-a mai făcut, așa că martorul i-a returnat banii în data de 25 mai 2017.