Dosarul Microsoft. Vanessa Youness a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. Cum a vrut să-l influențeze pe Emil Boc

Dosarul Microsoft. Vanessa Youness a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. Cum a vrut să-l influențeze pe Emil BocSursa: arhiva EVZ

Tribunalul București a condamnat-o pe Vanessa Amal Youness, iubita fostului șef DIPI Gelu Olteanu, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. Decizia nu este definitivă și a fost atacată cu apel.

În dosarul Microsoft, Vanessa Youness este judecată pentru primirea unei sume de un milion de euro pentru a-l influența pe Emil Boc, la acea vreme premier, astfel încât demnitarul să aprobe documentele privind licențele IT.

„Susţinerea apărării, potrivit căreia acuzaţia formulată de Ministerul Public este dovedită doar de declaraţiile unor persoane interesate, care au fost sau sunt cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi care au urmărit şi primit beneficii pentru declaraţiile formulate în prezenta cauză nu este întemeiată, dincolo de declaraţiile acestor persoane, instanţa ascultând şi pe martorii B.B., E.E., H.H. , C.C., J.J.J., despre care nu există date că ar avea vreun interes în prezenta cauză. Deopotrivă, instanţa a reţinut că declaraţiile martorilor, evaluate anterior, s-au coroborat cu restul probelor şi toate au relevat cu certitudine situaţia de fapt, reţinută în detaliu anterior, şi implicit situaţia de fapt ce se circumscrie elementelor constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti.

Condamnare la trei ani de închisoare cu executare

Tribunalul București a condamnat-o pe Vanessa Youness la trei ani de închisoare cu executare, după ce a primit de la unul dintre oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu o sumă de un milion de euro, pentru a exercita presiuni asupra lui Emil Boc astfel încât el să aprobe documentele privind licențele IT. Din suma amintită, 720.621 euro au fost virați în contul unei firme pe care Vanessa Youness o administra, restul primindu-i cash.

Magistrații au pronunțat prima sentință la finalul lunii mai. Ei au reținut că persoana asupra căreia Vanessa Youness voia să exercite presiuni „reprezenta chiar „dirijorul” bugetului de stat”.

De asemenea, potrivit judecătorilor de la Tribunalul București, fapta Vanessei Youness este foarte gravă „prin funcţia pe care o deţinea cel asupra căruia a pretins că are influenţă şi de care s-a folosit în activitatea ilicită, una dintre cele mai înalte funcţii de demnitate publică din stat, respectiv Premierul României”.

„Inculpata nu a recunoscut săvârşirea faptelor şi chiar în faţa unui probatoriu covârşitor în susţinerea acuzaţiilor a ales să susţină o apărare neconcordantă realităţii şi nesusţinută de probe care să releve contrariul situaţiei de fapt, ce constituie obiectul acuzaţiei penale. (...) Inculpata a solicitat remiterea unei sume importante, de 1.000.000 euro, în contextul în care ceea ce se urmărea era încheierea unor contracte care vizau activitatea din sectorul educaţiei, într-o perioadă dificilă pentru sectorul public, România fiind încă sub măsurile de combatere a crizei economice, luate în anul 2010”, arată Tribunalul București.

Vanessa Youness a primit bani, fără a-l influența pe Boc

Vanessa Youness a fost trimisă în judecată în luna decembrie a anului 2019. Acuzațiile s-au referit la faptul că, „în perioada februarie – august 2011, a pretins şi ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar (n.r. premierul de la acea vreme, Emil Boc) în vederea aprobării unor documente ce priveau licenţele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale în şcoli”.

Procurorii DNA arată însă, că documentele care se refereau la achiziția licențelor IT au fost aprobate de către premierul Emil Boc chiar în ziua în care Vanessa Youness a primit și bani de la cei doi oameni de afaceri, însă fără ca femeia să exercite vreo influență asupra premierului.

Vanessa Youness se lăuda cu influenţa sa asupra lui Emil Boc

DNA arată că, la începutul anului 2011, Emil Boc a refuzat să semneze „Nota privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli”, pe fondul absenței fondurilor. Astfel, cei doi afaceriști, Claudiu Florică și Dinu Pescariu, au început să caute persoane care să aibă influență asupra premierului de la acea vreme. Au găsit-o pe Vanessa Youness, care se lăuda că îl poate influența pe Emil Boc în acest sens.

Femeia locuia în același bloc cu premierul. DNA spune că decizia lui Emil Boc privind licențele IT nu a avut nicio legătură cu influența Vanessei Youness asupra sa, în acest sens neexistând niciun fel de probă.

La perchezițiile realizate însă, în casa Vanesse Youness procurorii au găsit un tratat de Medicină de urgență, despre care se spune că l-a primit de la Emil Boc. „Am primit în decursul funcţiei de prim-ministru foarte multe cărţi, albume, reviste care îmi erau acordate cu diverse ocazii. În momentul când m-am mutat la Cluj, după câştigarea alegerilor locale din 2012 şi am eliberat şi apartamentul din Bucureşti, ştiu că am lăsat o cutie de cărţi şi reviste, în scara blocului, deoarece nu erau de strictă specialitate juridică sau politologică, lucrări care mă interesau în mod special”, a spus Emil Boc în legătură cu tratatul de la SMURD București, pe care procurorii DNA l-au găsit în casa inculpatei.

Cum a cunoscut-o Emil Boc pe Vanessa Youness

Potrivit declarațiilor lui Emil Boc, demnitarul a cunoscut-o pe Vanessa Youness în jurul anilor 2009-2010, pe când era premier. Aceasta l-a abordat pe Boc în curtea blocului în care locuiau, pentru a-l ruga să-i recomande un medic, femeia suferind de o boală gravă.

Ulterior, Boc s-a mai întâlnit cu Vanessa Youness întâmplător, în curtea blocului sau la cumpărături în magazinul Nick din P-ţa Amzei. Boc a spus că „este posibil să o fi întâlnit întâmplător, dar nu-mi amintesc contextul sau locul”, potrivit DNA.

„Nu ştiu cum o cheamă pe mama acesteia. Îmi amintesc doar că erau împreună şi le-am salutat şi probabil am stat de vorbă câteva minute, de complezenţă. Pe inculpata  Vanessa Amal Youness am întâlnit-o ultima dată, întâmplător, în urmă cu doi ani, pe o stradă din Cluj, când nu mai aveam calitatea de premier. Mai ţin legătura cu ea telefonic, doar prin mesaje de sărbători”, a mai explicat Emil Boc.

Vanessa Youness este certată cu legea de mai mult timp

Vanessa Youness este certată cu legea de mai multă vreme. Alături de iubitul său, fostul şef al DGIPI, Gelu Oltean, Vanessa Youness a fost trimisă în judecată şi în dosarul „Ayahuasca”, fiind acuzați împreună cu Thomas Lishman de organizarea unui grup infracțional, trafic de droguri etc. Dosarul este judecat de Tribunalul Dâmboviţa.

„Începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state (Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale”, se arată în rechizitoriul DIICOT, notează ziardecluj.ro.