Dosarul Microsoft, un răsunător succes al Binomului SRI-DNA în folosirea luptei anticorupție pentru răfuieli politico-mafiote. România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Dosarul Microsoft, un răsunător succes al Binomului SRI-DNA în folosirea luptei anticorupție pentru răfuieli politico-mafiote. România lui Cristoiu

Autor: | | 3 Comentarii | 8768 Vizualizari

Documentul emis de DNA despre Dosarul Microsoft a dus la o unanimitate a presei. Și cea anti Kovesi, și cea pro Kovesi, susțin că e vorba de un eșec. Există însă o deosebire, la care trebuie să luăm aminte pentru a pricepe că afacerea e declanșată chiar de Codruța Kovesi, care ține scandalul sub control, orientîndu-l spre dușmana ei Mihaela Iorga.

Eu însă susțin că Dosarul Microsoft nu e un eșec, ci o victorie a DNA. A DNA ca instrument anticonstituțional de folosire a luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote. 26 septembrie 2014. Deşi oficial campania electorală pentru prezidenţialele din noiembrie 2014 n-a început, totuşi, atmosfera e una de campanie. Confruntarea principală e, ca de obicei în ultimii 24 de ani, între candidatul Dreptei şi candidatul PSD. Candidatul Dreptei e Klaus Iohannis. Candidatul PSD e Victor Ponta.

În partea Dreaptă sînt însă mai mulţi candidaţi. Aceştia pot avea şanse de a intra în turul doi, în confruntare cu Victor Ponta, în condiţiile în care Klaus Iohannis e în faţa unui Proces de incompatibilitate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dintre candidaţii Dreptei, cu mari şanse de a-l contracara pe Klaus Iohannis, e Elena Udrea. Despre ea se ştie că beneficiază de sprijinul preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu.

În această atmosferă, pe 26 septembrie 2014, cade Comunicatul DNA nr. 1342/VIII/3, prin care opinia publică e informată că şefa DNA, Codruţa Kovesi, a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii pentru Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu, foşti demnitari, pentru infracţiuni de corupţie, Parlamentului European, ridicarea imunităţii pentru Dan Nica, fost ministru, şi preşedintelui României, Traian Băsescu, cererea de a se putea începe urmărirea penală împotriva a cinci foşti demnitari: Adrian Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Atanasiu, Mihai Tănăsescu. Se deschide astfel ceea ce va intra în istorie drept Dosarul Microsoft, şi, evident, drept Scandalul de corupţie Microsoft.

Se numea Microsoft deoarece cei 10 miniştri erau acuzaţi de a fi atribuit ilegal mai multe contracte de licenţe Microsoft pentru şcoli în valoare de sute de milioane de euro. Mita pretinsă de cei anchetaţi ar fi fost de 20 milioane de dolari. Spaţiul public românesc încearcă zguduirea unei explozii nucleare:

1) Cererile de ridicare a imunităţii parlamentare presupuneau un tărăboi politic uriaş.

2) Cererea de ridicare a imunităţii europarlamentare extindea Scandalul dincolo de graniţe.

3) Pentru prima dată în postdecembrism, 10 foşti miniştri, din Guverne diferite, erau acuzaţi de a fi participat la o afacere de corupţie prin folosirea funcţiei lor. Potrivit DNA, ei luaseră şi mită pentru asta. Afacerea căpătase conotaţii politice uriaşe. Omul simplu era revoltat: Aşadar, corupţia a atins nivelul incredibil de cancerizare a celor mai înalte funcţii în stat.

Dînd curs unui mecanism deja rodat, Divizia Presă a Binomului alcătuită din televiziuni, precum Digi 24, site-uri precum Ziare.com, Hotnews, dar şi din unităţi de comandouri plasate în diferite publicaţii – Evenimentul zilei, România liberă, Gîndul – primesc pe sub mînă şi în chip ilegal date şi documente menite a-i transforma pe prezumtivii vinovaţi în vinovaţi pur şi simplu.

Concomitent, potrivit regulii, aceiaşi Divizie Presă angajează o campanie gălăgioasă de cîntare a DNA, a Codruţei Kovesi, îndeosebi, pentru ceea ce ea, Divizia, numea Lovitura de moarte dată corupţiei din România. Cine citea însă cu mintea limpede Comunicatul observa imediat cîteva ciudăţenii:

1) Deşi se vorbea de un mecanism care funcţionase de-a lungul mai multor guverne, lipseau din Comunicat persoanele prin intermediul cărora fusese mituiţi cei 10 demnitari.

2) Comunicatul dezvăluia şi felul în care fusese deschisă investigaţia: „Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Întrucît din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte.” Ne aflăm în 26 septembrie 2014. Sesizarea fusese făcută în 5 iunie 2013.

După un an şi trei luni, DNA se sesizează din oficiu! Şi exact în campania electorală. Nici cu o lună mai devreme, nici cu o lună mai tîrziu. Dintre cei 10 demnitari, şase erau lideri PSD. Campania de presă a Binomului vine în sprijinul Comunicatului cu acuzaţia că întreaga afacere s-a desfăşurat în timpul Guvernării Năstase. Cei doi demnitari PDL nu făcuseră altceva decît să prelungească contractele dubioase.

Pe lîngă cei acuzaţi de DNA, Divizia Presă, Digi 24 îndeosebi, odioasa televiziune înfiinţată şi îndrumată de Binom, pune sub acuzare aproape întreg Guvernul Năstase. Cum ne aflam în campanie electorală, acţiunea DNA dă o lovitură de imagine PSD al cărei candidat era Victor Ponta. Pe 28 octombrie 2014, DNA dă publicităţii un nou Comunicat. De data asta opinia publică e informată că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea 24 de ore a inculpaţilor: Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu.

Din Comunicat, rezultă că Dorin Cocoş era una dintre rotiţele mecanismului. Dorin Cocoş însemna însă Elena Udrea. Noua acţiune dădea o lovitură candidatei Elena Udrea. Semnificativ rămîne faptul că Divizia Presă a Binomului foloseşte Cazul Dorin Cocoş pentru a se năpusti asupra Elenei Udrea. Dorin Cocoş era acuzat de a fi acţionat pe vremea Guvernului Năstase. Pentru Divizia Presă e un bun pretext de a o înfăţişa pe Elena Udrea drept complicele PSD şi prin asta a lui Victor Ponta. Campanie nu lipsită de tîlc.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate