Dosarul lui Navalnîi, judecat în secret. Jurnalişti nu pot vedea şedinţa nici de la distanţă

Dosarul lui Navalnîi, judecat în secret. Jurnalişti nu pot vedea şedinţa nici de la distanţă Aleksei Navalnîi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Jurnaliştii care au venit luni să urmărească şedinţa de judecată în dosarul Navalnîi de pe un ecran amenajat într-o încăpere specială din penitenciarul nr.6 din regiunea Vladimir, unde este încarcerat disidentul, au avut parte de o surpriză.

 Transmisiunea din sala de judecată a procesului inamicului lui Vladimir Putin a fost întreruptă fără ca să li se ofere explicaţii.

Fără multe explicaţii din partea instanţei

Reprezentantul serviciului de presă al Tribunalului de la Moscova, Vadim Polejaev, le-a spus reprezentanţilor mass-media că urmează să se clarifice în legătură cu întreruperea transmisiunii, dacă a fost luată o astfel de decizie sau nu. Înainte ca transmisiunea să fie întreruptă, Polejaev le-a spus jurnaliştilor: „Domnilor, după cum am înțeles, procesul a fost închis”.

Apărarea lui Navalny a cerut ca audierile să fie publice. Avocata Olga Mihailova a subliniat că nu există secrete de stat în acest caz și , respectiv, nici motive pentru ca procesul să aibă loc cu uşile închise.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce este învinuit Navalnîi

Dosarul penal, în care liderul opoziţie ruse, Alexei Navalnîi, este învinuit de fondarea unei organizaţii extremiste şi finanţarea acţiunilor extremiste, cuprinde 196 de volume. Alături de Navalnîi, pe banca acuzaţilor a ajuns fostul director tehnic al canalului de YouTube „Navalnîi Live”, Daniil Holodnîi.

Avocații lui Navalnîi au calculat că, ținând cont de termenele prevăzute de aceste articolele imputate, disidentul ar putea fi condamnat la 30 de ani de închisoare.

Ar putea fi condamnat pe viaţă

În prezent, liderul opoziţiei ruse ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare, la care a fost condamnat în martie 2022, sub acuzația de „fraudă” și „ultragierea instanței”.

În acelaşi timp, Navalnîi mai este învinuit într-un alt dosar, pentru terorism, care se află în gestiunea organelor de anchetă. Pentru această infracţiune Codul Penal al Federaţiei Ruse prevede detenţia pe viaţă.