Dosarul lui Dan Șova, trimis spre rejudecare. Fostul senator, aruncat după gratii de un complet ilegal. DNA acceptă decizia CCR
- Ionut Muresan
- 21 octombrie 2019, 11:39
Dosarul CET Govora, în care fostul senator Dan Șova a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, va fi rejudecat de Curtea de Apel București. Decizia a fost luată luni de un Complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și este definitivă.
Hotărârea de rejudecare a dosarului lui Dan Șova a venit după ce Curtea Constituțională a decis că la Înalta Curte completuri de judecători de rang înalt au funcționat ilegal, nefiind specializate în infracțiuni de corupție așa cum prevede legea. Un astfel de complet l-a trimis pe Dan Șova după gratii în vara anului trecut. Fostul senator a ieșit din închisoare în baza admiterii în principiu a unei contestații în anulare, judecată în decembrie 2018 – ianuarie 2019.
Luni, avocații lui Șova au declarat că Decizia CCR e general obligatorie, astfel că au cerut rejudecarea cauzei. Avocații spuneau că rejudecarea ar trebui făcută de instanța care a dat prima decizie. Instanța l-a întrebat pe Dan Șova dacă mai are calitatea de senator, iar acesta a spus că nu. Șova este însă și avocat, fapt care a atras competența Curții de Apel București.
„Nu am nimic de adăugat. Admiteți apelul și trimiteți la completul de trei”, au fost cuvintele lui Dan Șova în fața Înaltei Curți.
Chiar și reprezentantul DNA a pus concluzii în sensul trimiterii cauzei spre rejudecare.
„Decizia CCR arată că chestiunea specializării a fost piatra de hotar dintre cele două autorități. Admiteți apelul și trimiteți cauza la instanța de fond, respectiv la completul de trei judecători de la ICCJ”, a spus reprezentantul DNA.
Pe 20 iunie 2018, Dan Şova primise o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul 'CET Govora', el având de plătit şi 100.000 de euro. În acelaşi dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.