Astăzi se judecă la Curtea de Apel București con testația depusă de israelienii Ron Weiner și David Geclowicz împotriva arestării dispuse de Tribunalul București, la 3 aprilie.

Cei doi sunt acuzați de mai multe infracțiuni, legate de spargerea cutiilor poștale și de telefoane date în miez de noapte unor persoane apropiate de șefa DNA Laura Codruța Kovesi.Astăzi suntem în măsură să furnizăm câteva informații din ancheta care a pus România pe jar. Toate datele sunt pe surse, ele urmând a fi confirmate sau infirmate de ancheta ulterioară.

Trei zile de foc

Weiner și Geclowicz au 25 de ani și sunt angajați ai firmei Black Cube. Au ajuns în România pe 30 martie, s-au cazat la hotelul Marriott. „Lucrul” efectiv l-au început pe 31 martie, executând întocmai ordinele primite de la directorii companiei, Dan Zorella și Avi Yanus și ei suspecți în dosarul DIICOT.

Misiunea pare una sinucigașă. Ron trebuia să spargă adresele de email ale tatălui și fratelui procuroarei. Se pare că pentru această treabă era plătit cu 5000 de euro. David trebuia să dea trei telefoane, le-a dat, în cursul nopții. La telefon a vorbit în engleză sau germană, dar nu s-a înțeles cu interlocutorii.

Al cincilea israelian

Cei doi fuseseră instruiți ca orice date obțin să nu le scoată din țară, din România și să le predea unui alt israelian.

Această a cincea persoană din dosar se pare că a reușit să se sustragă urmăririi penale, imediat după reținerea lui Ron și David. Siteul Euractiv susține că el a ieșit din țară cu un taxi luat până în Bulgaria.

După ce Ron și David au dat telefoanele, s-a pornit o adevărată mașinărie, care a acționat într-o zi și jumătate. Informația a pornit de la SPP, a ajuns la SRI, apoi la Parchetul General și, fiind vorba și de infracțiuni informatice, a sfârșit la DIICOT.

Localizați și identificați, israelienii au fost ridicați din hotel, fiecare după ce și-a făcut check-out-ul. Ron la ora 7.15 și David la ora 9.30.

Se pare că de la prima audiere, ei au recunoscut faptele, spunând că nu îl cunosc pe beneficiarul informațiilor.