Procurorii de la Parchetul General au deschis ancheta penală numai cu privire la fapte, nefiind încă vizate persoane în dosar.

„S-a început urmărirea penală in rem cu privire la infracţiunea de instigare la fals intelectual. (n.r. – Deputatul Sebastian Ghiţă) a fost audiat, dar nu a depus probe”, a declarat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al Parchetului General Ramona Bulcu.

Anchetatorii au început investigaţiile la două zile de la depunerea autodenunţului de către Sebastian Ghiţă.

La ieşirea de la audieri, deputatul a declarat: „Am dat o declaraţie în calitate de martor astăzi (n.r. – ieri) şi urmează ca şi în perioada următoare să mai vin cu elemente de probă care să ajute la soluţionarea acestei situaţii. Da, am avut un stick, dar v-am spus că evit să dau elemente din dosar. Vor fi audiate şi alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am nominalizat, sigur că da, am spus persoanele care au fost vizate de mine şi care au participat alături de mine la această întâmplare, eveniment”.

Cum îi răspunde Kovesi lui Ghiţă

Sebastian Ghiţă a făcut, marţi, un autodenunţ la Parchetul General: „Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. (…) Am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm”, declara Ghiţă. În replică la afirmaţiile deputatului, Laura Codruţa Kovesi a transmis că nu a plagiat şi că declaraţiile deputatului au făcut în trecut obiectul unor verificări ale CSM, privind afectarea independenţei justiţiei.

Ce spune rectorul Universităţii de Vest

Jurnalista Emilia Şercan a postat, ieri, pe contul ei de Facebook, noutăţi despre teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pe care le-a aflat de la rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea:

● „În 2012, după apariţia acuzaţiilor de plagiat la adresa Laurei Codruţa Kovesi, Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara «a constatat o serie de lucruri, dar nu s-a putut pronunţa », iar acel raport a fost trimis Consiliului Naţional de Etică”

● „Rectorul Marilen Pirtea a trimis ieri (n.r.- miercuri) o adresă oficială către Facultatea de Drept, unde Laura Codruţa Kovesi şi-a susţinut doctoratul în 2011, pentru a cere «o situaţie» despre această teză. Adresa a fost trimisă prin directorul Şcolii Doctorale a Universităţii de Vest”.

● „Până în acest moment, rectorul nu a cerut Comisiei de Etică a Universităţii de Vest să se autosesizeze, dar a spus că «o să cerem şi Comisiei de Etică un punct de vedere»”.