Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul „Gala Bute” începe la instanța supremă
Dosarul „Gala Bute” începe la instanța supremă

Dosarul „Gala Bute” începe la instanța supremă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea fostului ministru Elena Udrea de retrimitere la DNA a rechizitoriul în dosarul "Gala Bute". instanța supremă a constatat legalitatea sesizării instanţei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar.

ÎCCJ a constatat legalitatea sesizării instanţei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar. În consecinţă, magistraţii vor dispune începerea judecării pe fond a dosarului. La termenul din 15 iunie al procesului, Elena Udrea a contestat rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar.

"Este evident că a fost un rechizitoriu făcut pe repede-înainte, aşa cum a fost toată urmărirea penală în ceea ce mă priveşte. Reamintesc că am stat 72 de zile în puşcărie arestată, pe baza a două declaraţii care sunt foarte diferite, care nu se susţin una pe cealaltă. Doar declaraţiile unor persoane, Nastasia şi Ana Maria Topoliceanu, necoroborate cu altceva, iar rechizitoriul arată exact lucrul acesta, graba cu care s-a făcut tot acest dosar împotriva mea", declara la acea dată Elena Udrea.

Acuzațiile

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă – administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.