Dosarul Ferma Băneasa. Declarațiile judecătorilor audiați la DNA: „Eram la început. Acțiunea ar fi trebuit respinsă”

Dosarul Ferma Băneasa. Declarațiile judecătorilor audiați la DNA: „Eram la început. Acțiunea ar fi trebuit respinsă”

Condamnările din Dosarul Ferma Băneasa a stârnit valuri de revoltă în rândul avocaților care s-au solidarizat cu colegul lor, Robert Roșu, condamnat la 5 ani de închisoare după ce a fost achitat de Curtea de Apel Brașov. În spațiul public au apărut și declarațiile prin care cei doi magistrați, Adrian Cojocaru și Marius Ispas, s-au dezis de propriile hotărâri care au stat la baza tranzacțiilor din Dosarul Ferma Băneasa.

Declarație semnată „pe încredere”

În fața judecătorilor de la Curtea de Apel Brașov, întrebat de procuror dacă a primit declarația pentru a o citi, acesta a spus că a primit o foaie pe care a semnat-o „pe încredere”

„Nu îmi amintesc, cred că mi s-a dat o foaie și am spus «am încredere în dumneavoastră» și am semnat”.

Judecătorul a subliniat că nu dorește să-și dea cu părerea asupra hotărârii, „pentru că acele aspecte au intrat în puterea lucrului judecat. Nu cred că este admisibil să îmi dau cu părerea, pentru că sunt un martor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocații au protestat în stradă

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat verdictul în dosarul „Ferma Băneasa”, condamnându-l pe afaceristul Remus Truică la 7 ani de închisoare, iar pe Prințul Paul de România la 3 ani și patru luni de detenție. În același dosar au mai primit câte 5 ani de închisoare Tal Silberstein și Benjamin Steinmetz, dar și avocatul Robert Roșu. În acest context, al declarațiilor date de cei doi judecători, avocații care au protestat pentru colegul lor pe treptele Curții de Apel București au atras atenția asupra faptului că un avocat nu poate ancheta instanțele hotărârile instanțelor de judecată ci doar iau act de acestea și fac demersurile legale, în conformitate cu acestea, așa cu le solicit clienții pe care îi reprezintă.

Procurorii DNA și „Completul negru de la Înalta Curte”. Dezvăluiri din dosarul care a încins avocatura românească: „Ferma Băneasa

Condamnarea cu executare a avocatului Robert Roșu – după achitarea pe care a primit-o la fond –  a stârnit o revoltă generală între practicanții avocaturii din România. Avocații mai multor barouri din țară au protestat în stradă împotriva condamnării colegului lor, iar Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a dat publicității un comunicat prin care transmite că este inacceptabilă „represiunea de natură penală asupra avocatului pentru  consultațiile și susținerile făcute în calitate de reprezentant”.

Uniunea Avocaților din Republica Moldova s-a solidarizat cu acest protest al avocaților din România, manifestându-și „îngrijorarea și stupoarea” după ce un avocat a fost condamnat „pentru exprimarea unor convingeri juridice”.