Peter Szijjarto vorbește de Al Treilea Război Mondial. Declarațiile lui Macron incită Ungaria
- Antonia Hendrik
- 2 mai 2024, 23:30
Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, invitat al televiziunii franceze LCI, a reacționat foarte puternic la declarațiile lui Emmanuel Macron, făcute pentru „The Economist” de joia aceasta. Peter Szijjarto le-a calificat drept „ameninţătoare”, după ce şeful statului francez şi-a reiterat faptul că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui să fie exclusă.
Peter Szijjarto, în ce condiții „va fi Al Treilea Război Mondial”
Peter Szijjártó spune „ că dacă un membru NATO angajează trupe terestre într-o confruntare directă NATO-Rusia, atunci va fi Al Treilea Război Mondial”, avertizează șeful diplomației maghiare.
Reacția sa vine după ce, joi, în The Economist, Emmanuel Macron a persistat în ideea sa controversată cu privire la posibilitatea de a trimite trupe terestre în Ucraina, condiționând această ipoteză de „cererea ucraineană ” și dacă Moscova ar ajunge să „spargă linia frontului”.
„Dacă soldaţi europeni sau americani vor pune piciorul pe teritoriul ucrainean, va însemna că am depăşit o linie roşie în cadrul NATO. Dacă un stat membru NATO trimite soldaţi în Ucraina, înseamnă că va exista o confruntare directă între NATO şi Rusia. Asta înseamnă un Al Treilea Război Mondial”, a avertizat Peter Szijjarto.
Peter Szijjarto, despre Al Treilea Război Mondial”. Sursa foto: Pixabay
Ministrul maghiar se teme că „războiul din Ucraina va lua amploare”
Peter Szijjarto este îngrijorat, de asemenea, şi de posibila utilizare a armelor nucleare în conflictul ucrainean.
„Preşedintele vostru a vorbit despre instalarea de capacităţi nucleare în Europa. Unii dintre vecinii noştri au cerut americanilor să instaleze arme nucleare pe teritoriul lor (a făcut aluzie la Polonia). Ştim foarte bine că, dacă o parte sau alta decide să folosească o armă nucleară, va fi sfârşitul lumii”, a spus Szijjarto.
Mai mult, Ungaria se teme că „războiul din Ucraina va lua amploare” cu toate aceste declaraţii.
„În loc să ne gândim la trimiterea soldaţilor pe teren sau la folosirea armelor nucleare sau chiar să vorbim despre „noi exporturi de arme”, ar trebui ca „acest război să se încheie. Trebuie declarată o încetare a focului, iar negocierile de pace trebuie să înceapă. Aceasta este singura modalitate de a evita o nouă catastrofă”, a mai spus Peter Szijjarto, potrivit tf1info.fr.