Dosarul de pensie 2023. Actele de care ai nevoie pentru a te pensiona
- Andra Puiu
- 19 februarie 2023, 07:12
Toate persoanele care vor să se pensioneze în 2023 trebuie să știe care sunt documentele pe care să le adauge în dosarul lor. Aceste acte sunt necesare pentru toate cele cinci categorii de pensii din România.
Există cinci tipuri de pensii în România. Este vorba de: pensia pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, de invaliditate și cea de urmaș. Legislația în vigoare spune că clar cum poate fi acordat fiecare tip de pensie.
Persoanele care aleg să se pensioneze în 2023 trebuie să știe că lista completă a documentelor de care au nevoie este destul de stufoasă. Actele necesare sunt cele prevăzute la art. 76 din Normele aprobate în anexă la HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare. Lista tuturor aceste documente este următoarea:
- cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
- carnetul de muncă (original și copie);
- carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);
- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);
- livretul militar (original și copie);
- diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;
- dovadă echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate;
- adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
- adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);
- procura specială, pentru mandatar (original și copie);
- acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viață sau au avut de suferit în urmă revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare
- dovadă încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la dată solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original).
Condițiile pentru pensionarea anticipată
Atunci când este stabilit stagiul de cotizare neceser pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau în calcul perioadele în care persoanele respective au urmat studii militare sau universitare sau în care au avut pensie de invaliditate. Pensia pentru limită de vârstă poate fi primită doar de persoanele care îndeplinesc, cumulativ, la dată pensionarii, condițiile privind vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute de lege. Vârsta standard pentru femei este de 63 de ani și pentru bărbați de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani.
Pensia anticipată poate fi dobândită cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensioare de persoanele care au un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege. Acest lucru înseamnă că o persoană trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 43 de ani fără penalități. Valoarea pensiei anticipate parțiale este stabilită în funcție de cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, potrivit Viva.ro.