Dosarul cu șină ar putea dispărea până la finalul anului. Planurile mărețe ale premierului

Dosarul cu șină ar putea dispărea până la finalul anului. Planurile mărețe ale premierului

Premierul Florin Cîţu susține că este foarte probabil ca dosarul cu şină să fie eliminat înainte de finalul anului. Cîțu a declarat sâmbătă că Ministerul Finanţelor a luat măsuri care arată că digitalizarea se poate face foarte repede și a dat și câteva exemple, între care sistemele electronice de plăți.

"Noi am arătat anul trecut şi am arătat prin măsurile pe care le-am luat la Ministerul Finanţelor că digitalizarea se poate face foarte rapid. Nimeni nu credea anul trecut că putem să conectăm casele de marcat după ce acest proiect a stat vreo 13 ani prin sertare la Ministerul de Finanţe. Azi, avem peste 30.000 de case de marcat conectate într-o perioadă de criză. Anul trecut am făcut paşi importanţi şi vă dau câteva exemple: sistemul de popriri, acum avem sistem electronic în care dacă ai făcut o plată, celelalte se eliberează, plata taxelor prin ghişeul.ro, anul trecut am făcut ca toate taxele să se plătească prin ghişeul.ro, lucrul cu trezoreria se face la distanţă, acum nu trebuie să mai mergeţi la ANAF, identificarea pentru un cont la ANAF se face la distanţă. Se pot face lucruri peste noapte", a declarat premierul, prezent sâmbătă la un centru de vaccinare din Capitală.

"Eu cred că putem să scăpăm de dosarul cu şină mai repede de finalul anului. Am arătat că se poate. Mă aştept de la miniştri ce am făcut anul trecut să facă şi anul acesta", a mai spus Cîțu.

Premierul a fost întrebat cu privire la proiectul iniţiat de deputatul PNL, George Tuţă, care vizează interdicţia adresată instituţiilor publice de a le solicita cetăţenilor acte sau copii după acte emise de autorităţi publice.

Reformă și pentru instituțiile statului

Premierul Florin Cîţu a afirmat că şi-a propus reforma companiilor statului, reducerea risipei, eliminarea furtului din banul public, precizând că România va avea o lege a salarizării care va lega performanţa de venit şi o lege a pensiilor care va fi sustenabilă şi peste 15, menţionând că aceste lucruri sunt cuprinse în PNRR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ce pregăteşte Guvernul pentru eliminarea distorsiunilor pe impozit, pe venit, profit şi proprietăţi, conform unui act apărut în presă.

„Acolo scria excesiv, era vorba de motivaţii excesive. Pentru a şti exact la ce ne referim trebuie să facem o analiză să identificăm care sunt excesivee, aceşti stimuli care sunt peste medie şi apoi vom lua o decizie, acolo punem direcţia în care vrea să meargă această economie”, a precizat premierul.

El a explicat că şi-a asumat reforma companiilor de stat, reducerea risipei şi eliminarea furtului din banul public.

„Nu e nimic nou. Vom reforma companiile statului, vom reduce risipa, vom elimina furtul din banul public care a fost practicat ani de zile de PSD, vom avea o lege salarizării care va lega performanţa de venit, vom avea o lege a pensiilor care va fi sustenabilă şi peste 15 ani.

Toate acestea sunt lucruri pe care le-am anunţat şi le-am pus în strategia fiscala bugetară în Planul de Convergenţă şi sunt şi în PNRR. Sunt lucruri pe care mi le-am asumat public şi mi le voi asuma de fiecare dată.

Dacă înţelegem sau dacă vrem să depăşim această perioadă de 30 de ani în care România a rămas cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană trebuie să facem aceste reforme. Nu le facem că ne spune o instituţie internaţională sau alta, le facem pentru că aşa este bine pentru România”, a transmis Florin Cîţu.

Va fi limitat numărul membrilor în consiliile de administrație

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Ordonanţa de Urgenţă privind limitarea membrilor în consiliile de administraţie va fi aprobată în perioada următoare, aceasta aflându-se în prezent la Ministerul Finanţelor.

„Este la Ministerul Finanţelor. Am asigurări că va veni în următoarele săptămâni. Este acolo şi vine”, a explicat premierul.

Întrebat când intenţionează să o aprobe, Florin Cîţu a răspuns: “Cât mai repede. Eram gata de acum două, trei săptămâni să fie aprobată. Procedurile trebuie respectate, dar am asigurări că va fi aprobată în următoarea perioadă”.