Dosarul Colectiv. Motivarea instanței: Cei implicați au dat dovadă de cinism și lăcomie
- Mihai Soica
- 5 martie 2020, 08:08
Judecătoria Sectorului 4 București a motivat sentința prin care vinovații de la Colectiv au primit pedepse mari de închisoare.
Potrivit Judecătoriei Sectorului 4, care a judecat acest dosar, cei în cauză se fac vinovați de lăcomie și cinism dar și de rea credință. În acest dosar, patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare, fiind găsiți vinovați de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Astfel, magistratul susține că cei trei patroni dar și ceilalși inculpați, printre care și fostul primarul al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a primit opt ani și șase luni de închisoare au dat dovadă de lăcomie. Atitudinea subiectiva a inculpaților nu rezida în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranța a legii. Inculpații -deși unii sunt educați în condițiile unei societăți în tranziție, dar libere, democratice, si cu o cariera de antreprenor- au adoptat o atitudine de negare, ,,invocând,, pretinsa vinovăție a altor coinculpați, a altor persoane, a unor autorități publice, dar și calitatea legii”, se mai arată în motivarea publicată de G4Media.
Judecătorul a mai stabilit că toți cei implicați, afaceriști sau oficiali publici, primarul sau pompierii militari care au participat la acțiunea avizare a activității, au avut activități infracționale. ”Dacă pe ambele planuri, care ar trebui sa coopereze, avem activități infracționale, generate inclusiv de raționamente financiare, nici o normă juridică corectă nu-și poate atinge scopul. Pentru evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerințele legale să fie respectate. În cazul unor inculpați, atitudinea ulterioară datei de 30.10.2015, de impiedicare a stabilirii adevărului, denotă cinism, rea-credință și lipsă de respect față de lege și suferințele uriașe ale victimelor”, se mai arată în motivare.
În acest dosar au mai fost condamnați cei doi ofițeri de la ISU București, George Mate și Antonina Radu, la nouă ani și două luni de închisoare, Daniela Niță, patroana firmei de artificii la 12 ani și opt luni de închisoare dar și cei doi pirotehniști, Viorel Zaharia și Marian Moise care au primit nouă ani și opt luni de închisoare, respectiv zece ani de închisoare.