Punând cap la cap spusele lor, ale membrilor clanului Bercea, dar și informațiile rezultate din stenogramele interceptărilor făcute de-a lungul timpului când de SRI, când de fiul lui Bercea (cu telefonul sau cu ”cravata”), când de DNA ajungem la concluzia că nu știm cu siguranță dacă banii s-au dat, în ce sumă, cât s-a returnat dacă s-au dat. Evident, acestea sunt informații care nu absolvă pe nimeni dintre cei implicați de vină. Judecătorii vor stabili cine și cum a încălcat legea. Dar toate aceste date găsite de ziariști vor contura mai bine profilul personajelor implicate, precum și tabloul a ceea ce s-a întâmplat între clanul Bercea, Mircea Băsescu și Marian Căpățână în perioada 2010-2014.

Un fapt peste care un anchetator nu ar trebui să treacă ușor cu vederea este cel legat de sumele de bani vehiculate. Citind toate declarațiile și stenogramele apărute, am sesizat multe contradicții, astfel că nu se știe cu exactitate ce sumă a luat Căpățână de la familia Anghel și nici cât a returnat. Nu există nici o dovadă că banii i-au fost dați lui Marian Căpățână, fiindcă între el și familia lui Bercea nu s-au făcut acte cu privire la împrumut. Căpățână însă a recunoscut că a luat 600.000 de euro „pe încredere”, clanul Anghel, că i-a dat, iar Mircea Băsescu a declarat că lui i s-a spus despre un împrumut pentru licitație la Aversa și că a văzut o pungă în care i s-a spus că sunt 250.000 de euro, returnarea unei părți din datorie.

Iată ce a spus Marian Căpățână în fața judecătorului cu privire la banii luați: „O parte din bani i-am schimbat în dolari întrucât era un curs favorabil, iar în luna iulie 2012 am restituit 300.000 de dolari, echivalentul a 210.000 de euro. Nici la acest moment nu s-a încheiat vreun document care să ateste respectiva tranzacție. Despre împrumut, cei din familia Anghel i-au spus și domnului Băsescu Mircea, care practic a devenit un fel de garant moral al respectivei datorii. În acest context, eu am considerat că trebuie să returnez această sumă de 300.000 de dolari în biroul domnului Mircea Băsescu”.

Căpățână spune că urma să returneze încă 280.000 de euro, însă a amânat restituirea întrucât aștepta soluționarea procesului pe care-l deschisese ca să-și recupereze banii depuși la Aversa. ”În data de 09.06.2014 am mai dat încă 20.000 de euro, remitere pe care am făcut-o în comuna Drăgănești-Olt”, a mai spus Marian Căpățână în fața instanței. Atunci a făcut singura chitanță de mână cu Izaura, pe care aceasta a arătat-o ulterior la televizor.

Izaura, când vorbește cu Mircea Băsescu în mai 2014, îi face socoteala cât și cum să i se returneze banii. Reiese, însă, că mai sunt de returnat 510.000 euro. Înregistrarea a fost făcută de DNA, în urma plângerii făcute de Mircea Băsescu că este șantajat.

În referatul procurorilor DNA există un paragraf edificator pentru anchetă.

„La data de 26.03.2014, între inculpații Anghel Florin și Anghel Fănica și persoana vătămată Băsescu Mircea a avut loc o nouă întâlnire, la care a participat și martorul Căpățână Marian Adrian.

(…) Totodată, inculpata Anghel Fănica s-a arătat și ea nemulțumită de faptul că martorul (Adrian Marian Căpățînă- n.r.) investise banii primiți pentru eliberarea soțului ei în firma Aversa, din discuție rezultând nemulțumirea inculpatei legată de faptul că martorul nu dusese banii persoanei vătămate (Mircea Băsescu – n.r.) deși promisese aceasta:

«Mariane, unde e banii? Mariane, tu ai mâncat banii atunci! …unde-i banii mei care ți i-am dat? Unde i-ai dus? Uite cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui! Da, uite- l! … pe noi ne interesează asta: unde e banii pe care ți i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul (Mircea Băsescu- n.r.) zice că nu i-ai dat nici un ban lui … Eu ți-am dat bani să-i dai la AVERSA? … Să-mi iei banii și să-i pui la AVERSA …Păi dacă tu știai că îmi iei banii și ii pui la AVERSA, nu trebuia să îmi iei banii , băi!»

Cum s-a folosit Căpățână de Mircea Băsescu

Procurorii DNA consemnează în referat că ”inculpații Anghel Fănica și Anghel Florin au susținut în cadrul discuției respective că au dat suma de 600.000 euro martorului Căpățână Marian Adrian deoarece acesta afirmase că îi va da mai departe persoanei vătămate (Mircea Băsescu-n.r.) pentru ca aceasta să uzeze de influența sa și să obțină eliberarea din arest a martorului Anghel Sandu:

«Mariane! Dacă tu nu veneai la … să ceri bani de la mine, eu naduceam nici un franc la Constanța … păi tu ai spus: dă, mă, bani acolo să se … că va face treaba … nu știi cum ai zis: Dă banii să ma duc să-i dau eu lu’ Mircea, ca să se simtă mai obligat, de câte ori nu mi-vorba asta: să-ți aduc bani să-i duci la Constanța?Ai zis să-vii cu ei la Constanța?»”.

Până și Bercea Mondial, în declarația data pe 27 iunie la DNA, citată de Agerpres, spune că știe de la fiul său că Marian Căpățână s-a dus la ei și a susținut că a fost trimis de „nașul de la Constanța” să-i dea bani ca să-l scape pe el din pușcărie.

A mințit Căpățână că a luat banii pentru licitația de la Aversa sau clanul Bercea? Asta va trebui să afle procurorii și din această cauză toate părțile implicate, cu excepția Izaurei Anghel, sunt arestate.

Cine l-a făcut scăpat pe Bercea după ce l-a înjunghiat pe viceprimar?

Procurorul Eugen Iacobescu (foto) sau altcineva din Parchete ar trebui să explice cum a scăpat Sandu Anghel, în urmă cu 5 ani, de dosarul în care era acuzat de tentativă de omor. Cu doar un an înainte de a băga cuţitul în nepotul său, „Interlopul de Slatina” l-a tăiat pe fostul viceprimar al orașului. Ziarul „Gazeta de Olt” a consemnat incidentul în anul 2009.

Bercea Mondial l-a înjunghiat pe fostul viceprimar al municipiului Slatina, Valeriu Matei, fost consilier local şi judeţean. Incidentul s-a produs în faţa uneia dintre locuinţele lui Sandu Anghel, construite ilegal. Atunci a fost rănit şi prietenul edilului, Adrian Văduva.

Bercea l-a lovit pe Valeriu Matei cu un cuţit în spate. În acel moment, prietenul său a luat din maşină o armă şi a tras patru focuri în plan vertical, iar unul din fiii interlopului Sandu Anghel l-a lovit pe Adrian Văduva cu maşina, zdrobindu-i picioarele. Valeriu Matei şi Adrian Văduva au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

Un an mai târziu, Bercea Mondial intra peste primarul Darius Vâlcov și consilieri și-i amenința de față cu ziariștii. Evident că întrebările care se pun sunt adresate poliţiştilor şi procurorilor din zonă: ce păzit, ce măsuri aţi luat împotriva acestui clan? La acea dată, Bercea nu era încuscrit Mircea Băsescu! Sunteți datori să ne spuneți cine îl ținea în brațe pe acest interlop care era prețul protecției oferite lui și clanului său?