Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul ANRP 4 – frația parlamentarilor. Cătălin Teodorescu, deputat PNL, este audiat la DNA. Colegii din Camera Deputaților l-au scăpat de arestul preventiv
Dosarul ANRP 4 – frația parlamentarilor. Cătălin Teodorescu, deputat PNL, este audiat la DNA. Colegii din Camera Deputaților l-au scăpat de arestul preventiv

Dosarul ANRP 4 – frația parlamentarilor. Cătălin Teodorescu, deputat PNL, este audiat la DNA. Colegii din Camera Deputaților l-au scăpat de arestul preventiv

Deputatul PNL Catalin Teodorescu, urmărit penal de DNA în dosarul privind despăgubirile acordate de ANRP afaceristului Mihai Rotaru, este audiat, astăzi, de procurorii anticoruptie. Reamintim că, Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, săptămâna aceasta, cererea DNA de încunviințare a arestării preventive a deputatului liberal Ioan Oltean, însă a respins-o pe care pe numele liberalului Cătălin Teodorescu. Ambii deputați sunt urmăriți penal de DNA în dosarul ANRP.

Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu sunt suspectați de anchetatori că l-au ajutat pe Mihai Rotaru să beneficieze de despagubirii de 109 milioane de lei, procurorii afirmand că terenul în cauză a fost supraevaluat cu peste 87 milioane de lei.

Potrivit comunicatului DNA, Teodorescu, membru in comisia ce stabilea despagubirile, impreuna cu alti inculpati ce faceau parte din aceeasi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuta – Presedinte, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Rotaru Mihai.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, apreciaza procurorii

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei cu 750.000 euro.

Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis lui Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii, mai acuza DNA.