Dosarul 10 august desecretizat: Jandarmii au ignorat informarările SRI

Dosarul 10 august desecretizat: Jandarmii au ignorat informarările SRI

Jandarmii și-au bazat intervenția în forță din 10 august 2018, de la mitingul Diasporei, pe postările preluate de pe rețelele de socializare, ignorând, în același timp, informările primite de la serviciile secrete.

Conform acestora, în ciuda unor postări care îndemnau la violență, manifestația nu reprezenta un pericol pentru siguranța națională.  Informațiile apar într-un document al Jandarmeriei, desecretizat zilele trecute de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Potirivt materialului, Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, în special pe rețelel de socializare. De aici au strâns informații din anumite postări care indicau, în opinia lor, că protestul ar putea escalada și care au stat la baza justificării intervențiilor în forță.  Drept urmare, jandarmii au pregătit o intervenție masivă, solicitând ajutor și din județele învecinate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul conține și o cronologie a evenimentelor precum, detalierea pe minute a acțiunilor jandarmilor precum și situațiile punctuale în care nu s-a justificat folosirea forței împotriva protestatarilor pașnici.

Documentul desecretizat conține douăzeci de pagini și trei anexe care conțin aspecte legate de legislație și informările primite de la serviciile secrete privind eventualele riscuri.

Raportul despre protestele din 10 august 2018 a fost desecretizat de Ministerul de Interne și pus la dispoziția procurorilor DIICOT pentru a grăbi ancheta deschisă.