Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE EVZ. Dosarele ICE Dunărea, fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu (VI). Securitatea căuta tablourile Regelui Mihai

14-04/04-regele-mihai-465x390
Autor: | | 39 Comentarii | 3892 Vizualizari

Rapoartele ofițerilor de Securitate dezvăluie că aceștia aveau date potrivit cărora Regele Mihai ar fi fugit din țară cu tablouri de milioane de dolari. În 2005, cazul a stârnit controverse. Tablourile Casei Regale a României au fost în atenția ofițerilor de Securitate, potrivit documentelor din arhiva desecretizată a Intreprinderii de Comerț Exterior (ICE) Dunărea, aflate la CNSAS. Detaliile apar întrun raport nedatat, dintr-un volum din anul 1990, privind operațiuni strict secrete organizate de Compartimentul Aport Valutar Special (AVS). Pe spatele raportului se arată că cel care poate da mai multe detalii despre operele de artă regale este colonelul Nicolae Arnăutu, fostul șef al Compartimentului AVS.

Potrivit ofițerilor, colecția de pictură constituită de Carol I a intrat în patrimoniul național (fosta Colecție a Coroanei) „în baza voinței testamentare a acestuia”. După două inventare, în anii 1940 și 1947, s-a constat că din această colecție ar fi lipsit 37 de tablouri, dintre care cele mai valoroase: cinci opere semnate de pictorul spaniol El Greco. „Recuperarea acestor tablouri a constituit o problemă în preocuparea Centrului în intervalul 1977- 1984. Sediul problemei a fost Compartimentul AVS”, se arată în raportul citat. Ofițerii au plecat de la două premise: tablourile au fost luate de Carol al II-lea sau de fiul acestuia, Mihai I. Operațiunea a primit în acte numele de „Duduia”, după porecla Elenei Lupescu.

Ofițerii de Securitate au crezut că regele Carol al II-lea ar fi luat tablourile

Prima variantă

Carol al II-lea (1893-1953) a fugit din țară în 1940, după ce a abdicat și a lăsat tronul fiului său Mihai I. Pe 3 iunie 1947, Carol a luat-o de soție pe Elena Lupescu (1896-1977), care a primit titulatura de Elena de Hohenzollern. Restul vieții l-a petrecut în exil și s-a stabilit la Estoril (Portugalia). Potrivit raportului ofițe rii români, cu ajutorul diplomaților, au deschis în Portugalia un proces de capitație și un proces de revendicare împotriva lui Monique Urdăreanu, soția mareșalului Palatului, Ernest Urdăreanu, moștenitoarea testamentară a cuplului Carol al II-lea -Elena Lupescu. „Ambele procese s-au închis în condiții avantajoase părții române, în 1983, prin negocieri directe cu Monique Urdăreanu, în momentul în care a devenit evident că premisa a fost falsă”, se arată în raportul declasificat.

„Memoriile” lui Carol

Totuși, securiștii au făcut o convenție cu Monique Urdăreanu și au reușit să preia integral memoriile lui Carol al II-lea. „Micro-filmele au fost preluate de Arhivele Generale ale Statului și pot fi publicate, în principiu, începând cu 1993. Originalele au fost donate de Monique Urdăreanu Academiei portugheze… Studierea ulterioară a memoriilor a permis identificarea unei probe concludente privind sustragerea tablourilor de către fostul Rege Mihai”, se mai precizează în raportul de la CNSAS.

Varianta II: Regele Mihai și anturajul

Cea de-a doua premisă a Securității a fost aceea că tablourile au fost luate de Mihai și anturajul acestuia (fosta regină Elena și aghiotantul Jacques Vergotti). Sub presiunea comuniștilor, Regele Mihai I a abdicat pe 30 decembrie 1947 și a părăsit țara. „Această premisă a fost susținută prin probele imbatabile obținute prin mijloacele muncii speciale, care au permis: identificarea majorității tablourilor (în colecții publice sau particulare), stabilirea legăturilor și canalelor prin care fostul Rege Mihai acționa pentru valorificarea tablourilor, stabilirea unor certe posibilități de câștig de cauză într-un eventual proces de revendicare intentat lui Mihai - identificarea unei firme de avocați, suficient de puternică/competentă și în același timp interesată de preluarea cauzei (firma Gadsby and Hannah- New York, al cărei coproprietar era Pamfil Ripoșanu)”, se arată în raportul strict secret.

Operațiunile ofițerilor ICE Dunărea erau atent supravegheate de Nicolae Ceaușescu

Procesele deschise de comuniști în SUA

În raportul ICE Dunărea se arată că singurul tablou din Colecție expus public era un El Greco, la Museum of Fine Arts- Huston, care l-ar fi achiziționat de la Mihai. În anul 1983 s-au declanșat două procese în SUA (Houston și New York). Miza acestora erau tablourile lui El Greco, „Portretul lui Giacomo Bosio (foto dreapta)“ și „Sfântul Sebastian“.

Graba era deoarece exista riscul efectului prescripției achizitive, conform legislației americane. „În ciuda premiselor pozitive de câștigare a proceselor (ceea ce ar fi permis acțiuni judiciare ulterioare de revendicare a întregii colecții), la un moment dat (1984- 1985) s-a ordonat închiderea dosarului. Motivul aparent: lipsa fondurilor necesare pentru cheltuielile de judecată inerente”, se mai arată în nota de la CNSAS.

Potrivit raportului, acțiunile oficiale întreprinse în Portugalia și SUA au implicat următoarele persoane: Gheorghe Bădescu, fost director MAE-Direcția Consulară, Ion Condor- consilier Ministerul de Finanțe, Decebal Urdea – fost ministru adjunct Ministerul de Finanțe și Teofil Pop- Ministrul de Justiție.

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI