Dosarele "clonate" vor fi verificate pentru a nu ajunge la judecători preferaţi
- Virgil Burl ă
- 13 noiembrie 2011, 20:44
Inspecţia judiciară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) recunoaşte într-un punct de vedere că înregistrarea unor dosare de mai multe ori pentru a se evita astfel repartizarea aleatorie este pe cale să devină o "practică".
"Promovarea unor cereri repetate nu mai prezintă caracterul unor situaţii excepţionale, ci tinde să contureze o practică de eludare a normelor de repartizare aleatorie a dosarelor, o metodă consacrată de eludare a acestor norme, care va evolua", se arată în documentul inspectorilor.
Regulament modificat
Pentru a scăpa de cei care "vânează" judecărori anume pentru a le judeca procesele, Direcţia legislaţie a Consiliului propune modificarea regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti. Acesta va fi completat cu mai multe articole, pentru a preîntâmpina înregistrarea dosarelor "clonă" cu intenţia de a fi judecate de un anumit magistrat. Astfel, dacă există sau au existat pe rolul instanţei cel puţin două cereri care urmează să fie judecate în acelaşi timp, care au fost formulate de acelaşi individ şi care au acelaşi obiect şi aceeaşi cauză, toate aceste cereri vor fi judecate de către primul complet investit. Acest lucru se întâmplă chiar dacă partea a renunţat la procesul care a "căzut" la primul complet. Cererile multiple, verificate Direcţia recomandă totodată instituirea unei reguli potrivit căreia "cererile identice înregistrate în aceeaşi zi, indiferent că sunt depuse prin registratura instanţei sau sunt trimise prin poştă, curier sau fax, să fie înregistrate în acelaşi dosar". În plus, persoana care repartizează aleatoriu dosarele va trebui să verifice în sistemul Ecris dacă există alte dosare similare, în care sunt aceleaşi părţi, după care întocmeşte un referat în care menţionează rezultatul verificării şi-l ataşează la dosar.
Modul de lucru
Toate aceste propuneri vor fi supuse dezbaterii plenului CSM în şedinţa de marţi. "Reţeta" folosită de anumiţi indivizi pentru a ajunge dosarul la un judecător anume este simplă. Face mai multe cereri de chemare în judecată pe care le trimite prin poştă, prin curier, prin fax sau direct la registratură. Aşteaptă să vadă la ce complet de judecată au fost repartizate. În continuare, dosarele picate la magistraţii "ne-agreaţi" sunt retrase sau anulate pe motiv că cererea nu este timbrată sau semnată.