„Dosare de presă” cu Octavian Brânzei. Cum a reușit un regizor să provoace o bombă în SRI și un scandal național. Incredibilul caz a inflamat presa mondială

Sursa: arhiva EVZ

Cazul unui regizor racolat de Securitate chiar înainte de Revoluție, care apoi a înscenat noilor forțe ale serviciilor secrete un scenariu parcă desprins din filmele cu spioni de la Hollywood, merită povestit nepoților. Invitatul lui Mirel Curea, regizorul Octavian Brânzei, admite că a fost convins în urma unui șantaj să semneze un act de colaborare cu fosta Securitate. Însă este fericit că a putut rupe un adevărat cuib al viperelor: impostura și vechile metehne de tip KGB ale serviciilor secrete române de după Revoluție.

Ediția de azi a „Dosarelor de presă” reconstituie „un eveniment major de presă al anului 1990. A ieșit un subiect de presă cutremurător”, cum l-a caracterizat moderatorul Mirel Curea.

Am semnat pactul cu diavolul

Deși invitatul a explicat detaliat circumstanțele momentului în care a fost racolat de Securitate, în perioada când era student la seral la IATC, secția regie de film, Octavian Brânzei nu a dorit să invoce circumstanțe atenuante. Practic i s-a smuls un angajament de informator, a fost presat și șantajat să dea informații din interiorul institutului de film despre anumite persoane care interesau organele. I s-a propus inclusiv să-și spioneze tatăl și i s-au propus bani sau ajutorul pentru a rămâne profesor în institut.

De el s-a ocupat un anume maior Baciu. „Semnasem pactul cu diavolul”, mărturisește invitatul. Slăbiciunea sa a atras o reacție negativă virulentă din partea marelui regizor Lucian Pintilie.

Invitatul s-a născut în familia unor părinți deținuți politic, tatăl având de suportat o închisoare extrem de dură, rămasă în istorie ca nefastul Experiment Pitești. S-a născut în domiciliu obligatoriu și își dorea să devină arheolog, însă dosarele familiei i-a năruit orice speranță în acest sens. „Sunt 54 de ani de pușcărie politică în familia mea”, admite regizorul.

A fost o șansă extraordinară să tai frânghia

Imediat după Revoluție și după elanul eliberator de la Baricadă la care a luat parte, artistul avea să dea din nou de o figură cunoscută, același maior Baciu. „După 90 mă trezesc cu un telefon de la maiorul Baciu. Cerea o întâlnire, l-am amânat. Prietena mea mi-a zis: du-te la Expres că acolo e Mirel. Am dat o notă. L-ai scos pe Nistorescu din întâlnirea în care era. Cu o săptămână înainte SRI dăduse un comunicat foarte dur la adresa unei anumite părți a presei. Am primit un reportofon.

M-am întâlnit (n.r. - cu maiorul Baciu) la Romarta copiilor. Mi-a venit ideea pe loc, a fost un moment uluitor. Probă de actorie mai mare n-am dat în viața mea. Am băgat o mutră de vițel. Greșeala lui e că mi-a dat numărul de telefon de la unitate. Oamenii de la Expres au descoperit că s-a tras din casa lui. A fost o șansă extraordinară să tai frânghia aia”, povestește Octavian Brânzei cum a debutat acea misiune palpitantă.

Maiorul Baciu i-a mai cerut o întâlnire, fără să bănuiască că sursa avea după el un operator al lui Cornel Nistorescu. „Mi-a cerut să mă bag în PNL și să informez despre ce se întâmplă acolo. După ce am terminat de transcris tot, seara acasă din sfert în sfert de oră făceam pe mine de frică. Exista un întreg lanț, dacă transpiră ceva și se oprește publicarea am încurcat-o”.

Măgureanu a fost nevoit să admită public că a mințit

Însă temerile lui nu s-au confirmat, din fericire. Șeful publicației Expres l-a pus în legătură cu doi oameni de la publicații de referință presa internațională. A apărut articolul și ce a urmat a fost realmente ca în filme. Primul șef al SRI, Virgil Măgureanu, a fost nevoit să dea explicații publice în fața națiunii, la Televiziunea Națională.

Virgil Măgureanu

„Aveam să aflu de la Cristoiu a fost un cutremur în SRI. I s-a reproșat lui Măgureanu că compromite România și ideea de Revoluție. A fost un act de mare curaj”, completează jurnalistul Mirel Curea.

Despre întregul scenariu al unei operațiuni care a demonstrat cu probe indubitabile că fosta Securitate ceaușistă își schimbase părul, dar vechile năravuri ba, dar și despre generația foștilor deținuți politici, care pe o foame cumplită aveau tăria de a împărți de Crăciun o conservă de lux cu ceilalți colegi de temniță, puteți afla urmărind emisiunea difuzată live de la ora 19 pe canalul de Youtube EVZ Capital și pe pagina de Facebook EVZ.ro.