Lucian Pintilie a plecat fără să-și împlinească ultima dorință

Lucian Pintilie a plecat fără să-și împlinească ultima dorință

Tiranul-vrăjitor sau golanul spiritual, cum îl numea marea lui iubire, Clody Bertola, cel mai subtil regizor european, omul care nu face compromisuri-el a fost uriașul Lucian Pintilie. A murit la 84 de ani.

În 2013, când a participat la TIFF Tîrgu Mureș, spunea că marea lui dorință este ca, înainte să închidă ochii, să mai facă un film. A fost mereu prezent printre artiști, pe care i-a inspirat cu imensa lui putere, dar nu a putut să mai facă ultimul film.

Lucian Pintilie s-a născut la Tarutino, în Basarabia. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra. În 1968 a făcut „ Reconstituirea” , o satiră socială neagră, film interzis în România timp de doi ani.

După interzicerea spectacolului cu piesa „Revizorul” , în 1972 (după cea de-a treia reprezentaţie), Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost îndemnat să plece din ţară. S-a stabilit în Franţa. A revenit în ţară pentru a finaliza filmările la „ De ce trag clopotele, Mitică?” (1982), după un scenariu propriu pornind de la piesa „ D’ale carnavalului” , film care a putut fi văzut abia după 1990, notează siteul www.imdb.com.

Soția prietenului meu

Clody Bertola a fost marea dragoste a regizorului. În ultimii zece ani, ea nu a putut să-l mai vadă. Își pierduse vederea. Însă, pentru fascinanta Clody Bertola,  Pintilie a rămas tiranul-vrăjitor și un golan spiritual. În cartea „La vie en rose cu Clody Bertola” marea actriță spunea: „M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atrăgea la el nebunia, „golania” lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri. Nu este ușor să lucrezi cu Lucian Pintilie, dar valoarea rezultatului te ajută să depășești momentele grele, cu atât mai mult cu cât Pintilie reușește să fie un tiran-vrăjitor, care-și farmecă interpreții prin marea lui ardere și credință în ceea ce face. Are o mare putere de convingere și de seducție asupra actorilor. Ei sunt pur și simplu electrizați când repetă cu el.”

Clody Bertola era mai mare cu 20 de ani decât Pintilie și s-a căsătorit cu el după divorțul de Liviu Ciulei. Ambii soți ai actriței, cei doi mari regizori, au fost și au rămas prieteni de-a lungul vieții.

Lucrau împreună, discutau mult despre teatru împreună, iar ani de zile au petrecut Revelioanele toți trei. Circulă și o poveste amuzantă legată de cei doi. Octavian Cotescu îi spunea: Băi, Pintilie, uite, toată lumea te laudă, zice că eşti al doilea Ciulei. Iar el: Dar primul cine e?”

 

Fata lui Eugen Ionesco l-a însoțit mereu

Imediat după ce a plecat din țară, a debutat la Paris, în 1973, cu filmul „Le Tableau” , după Eugen Ionescu. Între 1974-1990, perioadă petrecută în exil, la Paris, Pintilie a realizat, pentru cele mai mari scene ale lumii, spectacole de mare succes, atât de teatru cât şi de operă.

Fiica scriitorului Eugen Ionesco, Marie-France Ionesco, i-a fost mereu aproape. L-a însoțit la evenimente și a stat alături de el când s-a stins. I-a implorat pe medici să-l salveze. Lucian Pintilie a ajuns duminică la Spitalul Elias în stare foarte gravă pe fondul unor afecțiuni cronice care s-au acutizat. Medicii au reușit să-l țină în viață doar 3 zile.

Aproape șoptit: Aș vrea să mai fac un film înainte să închid ochii

TIFF 2013. Tîrgu Mureș. Limuzina cu care erau aduși artiștii a ajuns în fața Palatului Culturii. A coborât Marie Ionesco și i-a dat mâna să coboare. Spectactori și mai tineri artiști așteptau, aproape fără respirație, să-l vadă. A coborât cu greu, dar se vedea că încearcă să fie sprinten. S-a oprit în fața fiecăruia, a dat mâna și i-a spus o vorbă. A stat în sală și a vizionat și el „Reconstituirea”. A urcat pe scenă. A fost aplaudat minute în șir. Îi râdeau ochii. Apoi, la autografe, a stat de vorbă cu fiecare. Îi tremura puțin mâna.

Stătea în picioare și scena îi devenise masă. Acolo scria. L-am întrebat ce-și dorește cel mai mult. „Să nu închid ochii înainte să mai fac un film”, a spus el șoptit. N-a fost să fie, a închis ochii.

 

Un actor maghiar: „Mă simt responsabil să-i fac pe tineri să-l cunoască pe Pintilie”

Actorul Gasparik Attila, director al Naționalului din Tîrgu Mureș, l-a cunoscut îndeaproape pe Lucian Pintilie. „A fost un revoluționar și ne-a dat speranță, a fost o busolă și ne-a spus mereu să nu facem compromisuri. El nu s-a retras într-un turn de fildeș. Talentul lui este inegalabil.

„Reconstituirea” este o piatră de temelie a culturii europene. Mă simt responsabil să-i fac pe tineri să-l cunoască pe Lucian Pintilie”, a spus Gasparik pentru Evenimentul Zilei.

Lucian Pintilie a primit Premiul de Excelenţă al cinematografiei române (2002), Premiul Gopo pentru întreaga operă (2007), Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce (2008), Premiul pentru cea mai bună carte străină despre film („Bricabrac”) (2010) din partea Sindicatului criticilor de film francez, Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2011).

 

Ne puteți urmări și pe Google News