Evenimentul Zilei > Social > Dosar penal și amenzi pentru defrișări ilegale
Dosar penal și amenzi pentru defrișări ilegale

Dosar penal și amenzi pentru defrișări ilegale

Echipele de control ale Gărzii Forestiere Ploiești au aplicat amenzi de 12.000 de lei pentru tăierea ilegală de arbori în zona Vidraru - Făgăraș, urmând, de asemenea, să fie deschis și un dosar penal în acest sens, a anunțat, astăzi, Greenpeace România.

Potrivit organizației, „pretinsa diminuare a fenomenului tăierilor ilegale se vede doar din birou”, iar în teren tăierile ilegale afectează suprafețe mari și produc inclusiv distrugerea ultimelor păduri virgine ale Europei.

„Un voluntar a semnalat posibile tăieri ilegale în zona lacului Vidraru, în bazinul râului Cumpăna, iar acestea au fost confirmate în teren de Garda Forestieră Ploiești. Ca urmare, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 12.000 de lei și va fi deschis un dosar penal pentru tăierea ilegală de arbori. Greenpeace România a organizat, anul trecut, o tabără timp de o lună în aceeași zonă a lacului Vidraru, unde, alături de voluntari din 14 țări, a documentat distrugerea a 38,3% din pădurile virgine din bazinele râurilor Cumpăna și Cumpănița. În ultimii zece ani, doar în aceste două văi care înainte adăposteau 2.575 hectare de păduri virgine, au fost distruse 985 de hectare. Pentru 845 de hectare din Munții Făgăraș Greenpeace România a realizat studii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine”, se precizează într-un comunicat.

Greenpeace solicită ministrului Apelor și Pădurilor să aplice de urgență moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenție în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog.