Dosar de candidat la prezidențiale 2014. Proiectul Tăriceanu: România, locul 7 în UE

Dosar de candidat la prezidențiale 2014. Proiectul Tăriceanu: România, locul 7 în UE

Fostul premier liberal spune că proiectul său de țară este „al treilea după cel referitor la aderarea României la NATO și UE” și își compune o imagine de lider european.

Proiectul de prezidențiabil al candidatului independent Călin Popescu Tăriceanu se intitulează „România- a șaptea putere a Europei”. „Este un proiect de țară care, în esență, își propune dezvoltarea României la nivelul potențialului uman, teritorial și geopolitic pe care îl deține. După aderarea la NATO și UE, este al treilea proiect de țară al României”, afirmă Tăriceanu.

Sancțiuni pentru magistrați

JUSTIȚIA. Fostul premier propune instituirea răspunderii penale și materiale pentru magistrații români care au dat sentințe ce au dus la condamnarea României la CEDO. În plus, el crede că societatea civilă ar trebui să fie mai bine reprezentată în CSM, ponderea reprezentanților ei în această instituție urmând să fie mai mare. Tăriceanu dorește o autonomie mai mare a Inspecției Judiciare din cadrul CSM, urmând ca aici să fie încadrați, eventual, „magistrați retrași din activitatea curentă”.

SISTEMUL POLITIC. Tăriceanu susține modificarea Constituției, astfel încât aleșii de la nivel local și național să poată fi revocați. La Curtea Constituțională ar urma „o reformă” prin modificarea procedurilor de numire și „eliminarea ingerințelor politicului”, dar Tăriceanu nu oferă mai multe detalii.

Preocupat de dezvoltarea bursei

POLITICA EXTERNĂ. „Româ nia nu poate să se dezvolte decât prin raportarea la destinul său european. Avem nevoie de Europa, iar Europa are nevoie de noi”, declamă Tăriceanu. El își propune atragerea a 60% din fondurile structurale, apreciind că PIB-ul potențial ar putea crește cu 1,6%. În ceea ce privește parteneriatul cu NATO, fostul premier scrie: „Astăzi înțelegem, nu doar importanța alianței Nord Atlantice, ci și nevoia de implicare mult mai susținută a României în efortul NATO, în politica de securitate pe care noi, alături de toți colegii alianței, trebuie să o promovăm în regiune și în lume”.

ECONOMIE. „Bursa trebuie să depășească faza sa artizanală de astăzi”, propune fostul lider al PNL. În plus, el apreciază că este necesară o nouă politică industrială.

Președinte-constructor

Candidatul independent spune că este mândru de meseria sa de inginer și vrea să transforme România într-un șantier, marșând pe ideea de reconstrucție: „Aș spune că am intenția să deschid trei șantiere naționale. Primul șantier va fi dedicat reformei politice și adminis trative profunde. Cel de-al doilea, va fi dedicat promovării educației și culturii. Al treilea șantier este legat de o problemă la care puțină lume se gândește, este problema demografică”. Când nu se visează șef peste șantier, Tăriceanu revine la formula sa favorită din perioada în care era premier și își propune să fie președintele care face din România a șaptea putere economică a Europei.

Bila albă

Premierul Tăriceanu a reușit să semneze Tratatul de aderare la UE, deși existau numeroase state care doreau să amâne primirea României și Bulgariei în această organizație, considerând că nu sunt pregătite

Bila neagră

A fost în fruntea celor care au inițiat de două ori suspendarea președintelui României, Traian Băsescu, deși Curtea Constituțională nu a constatat că acesta ar fi încălcat „grav” legea fundamentală

CARTE DE VIZITĂ- CĂLIN POPESCU TĂRICEANU Președintele Senatulu

A fost premier într-una din cele mai prospere perioade din istoria României: 2005-2008, când țara a intrat în UE și a cunoscut un adevărat boom economic. Imediat după ce a plecat de la Palatul Victoria, PIB-ul s-a prăbușit, iar adversarii săi politici l-au acuzat că nu a luat nici un fel de măsuri pentru a proteja economia de efectele crizei din 2008. Dimpotrivă, în acel an electoral, a crescut cheltuielile cu pensiile și salariile bugetarilor. Tăriceanu s-a declarat întotdeauna un liberal, chiar dacă a trecut prin mai multe partide. A fost căsătorit de patru ori. A fondat Radio Contact, în 1990, și a intrat în afaceri cu atomobile în 1993. Este pasionat de mașini vechi și motociclete. De altfel, în 2006 a căzut de pe o motocicletă Harley Davidson și a suferit o ruptură de menisc.

Controverse

Cea mai controversată propunere a candidatului Tăriceanu a fost cea a suspendării președintelui Traian Băsescu, care l-a pus într-o situație dificilă pe Victor Ponta. „Referendumul de demitere a Preşedintelui României se poate desfășura pe data de 2 noiembrie, aceeaşi zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale”, a cerut Tăriceanu. Victor Ponta nu dorea să se ajungă la o astfel de măsură, dar nu putea să spună public. Până la urmă, liderul PSD a tras de timp până în momentul în care acest proiect al aliatului său a fost uitat.

Susținători

Susținătorul cu cea mai mare notorietate este Sir Graham Watson, fostul lider al grupului ALDE din Parlamentul European. „Sunt încântat să vă trimit acest mesaj de susținere, un mesaj plin de speranță pentru viitorul României. În Călin Popescu Tăriceanu regăsiți un om al experienței, un om al abilității, un om al integrității și eu sper că el are de jucat un rol important pentru viitorul României”, este mesajul public al lui Watson.