Doru Țuluș, „Numărul 2” din DNA pe vremea Binomului Coldea-Kovesi, a dat cărțile pe față

Doru Țuluș, „Numărul 2” din DNA pe vremea Binomului Coldea-Kovesi, a dat cărțile pe față

Protocolul semnat în 2009 între Parchetul General și Serviciul Român de Informații a fost pus în aplicare ca la carte la DNA abia când Laura Codruța Kovesi a ajuns în fruntea Direcției, se arată într-un raport al Inspecției Judiciare publicat de Lumea Justiției. Din 2013 au început „epurările” vechilor procurori anticorupție care nu dădeau curs solicitărilor oamenilor lui Florian Codea, iar soarta dosarelor era decisă la vârful Binomului SRI-DNA.

Doru Țuluș - fost procuror DNA și fost șef al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție – a dat o declarație la Inspecția Judiciară în cursul investigației privind modul în care a fost aplicat Protocolul dintre PICCJ și SRI. În esență, Țuluș a arătat că protocolul, deși încheiat în anul 2009, nu a fost implementat ca atare în cadrul DNA în perioada 2009-2013.

Începând cu luna mai a anului 2013, odată cu numirea noii echipe de conducere a DNA în frunte cu Laura Codruța Kovesi, modalitatea de lucru s-a schimbat radical: ofițerii SRI veneau la DNA cu denunțătorii de mână, procurorii din structura anticorupție care refuzau să dea curs solicitărilor SRI erau „trași pe linie moartă”, iar dosarele instrumentate de DNA erau dezbătute în „ședințe restrânse” cu ofițerii serviciului de informații.

„Astfel, procurorul menționează că a sesizat personal următoarele:

 ● Lucrătorii SRI erau singura categorie de persoane care aveau acces în instituție fără control și, în acest mod, birourile procurorilor erau vizitate zilnic de lucrători SRI;

● Colaborarea cu Direcția Generală Anticorupție a fost stopată, în condițiile în care anterior, se lucrase intens cu aceasta structură;

● Au fost emise o serie de ordine prin care s-a stabilit că șefii de secție nu mai pot rezoluționa corespondența secretă, acest lucru putând fi făcut doar de șeful direcției sau de unul din adjuncții lui;

● S-a implementat un sistem de corespondență cu instanțele și cu SRI care trebuia respectat, în caz contrar, adresele nu erau semnate de către conducere. Procurorul arată că nerespectarea acestor formalități echivala în percepția conducerii cu refuzul de a instrumenta acel dosar și chiar cu favorizarea celor investigați în unele situații;

În aceeași perioadă, arată procurorul, a început un proces de epurare a procurorilor cu vechime în DNA, precum și a ofițerilor de poliție judiciară cu care aceștia lucraseră. Acești procurori erau chemați, la interval scurt de timp după ce refuzaseră solicitări ale SRI, la cabinetul procurorului șef, unde li se comunica faptul că ‚nu mai corespund’ și li se punea în vedere să facă cerere de încetare a activității în cadrul DNA;

Din discuțiile cu colegii, procurorul a aflat că au existat situații, mai ales la Secția de Combatere a Corupției, în care ofițeri cu funcție de conducere în SRI să vină personal cu denunțători la procuror, inclusiv cu persoane condamnate în dosare instrumentate de DNA. Totodată, au existat ședințe restrânse cu participarea SRI și cu discuții pe spețe”.

„Culoarul Justiției” există și se află la Curtea de Apel București

Dezvăluirile fostului procuror DNA Doru Țuluș vin la câteva săptămâni după ce un fost secretar de stat în Ministerul Justiției, Ovidiu Puțura, a vorbit despre „vizitele” ofițerilor SRI în instanțe. Pe data de 2 aprilie, Oviudiu Puțura a dat detalii în instanță despre „culoarele justiției”, despre intervențiile SRI în dosare și despre o listă cu nume de politicieni și oameni de afaceri în dreptul cărora figurau condamnări sau achitări cu mult timp înainte ca judecătorii să se pronunțe în cazul lor.

Fostul secretar de stat a spus că l-a văzut personal pe fostul general SRI Dumitru Dumbravă (n.r. – în funcție la acea vreme) în sala de judecată, în dosarul în care el era judecat pentru dare de mită, apoi l-a văzut ducându-se „pe un coridor care ducea la birourile judecătorilor”. Puțura a precizat că știe toate aceste detalii întrucât episodul s-a petrecut în aceeași instanță în care a fost adus și acum pentru audiere, adică la Curtea de Apel București. Un coridor aflat între sala Secția I și sala Secția a II-a Penală de la CAB duce la sălile Judecătoriei Sectorului 5 (spre stânga) și spre birourile judecătorilor (spre dreapta), unde accesul publicului este restricționat.

 

Generalul SRI Dumbravă, interesat să își bage nasul într-un dosar al lui Traian Băsescu

 

În același document al Inspecției Judiciare publicat de Lumea Justiției procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General a relatat despre două situații în care a fost căutată de oamenii lui Coldea: una în legătură cu dosarul nr. 28/P/2013, în care ofițerii SRI voiau să participe la percheziții, iar alta în cauza penală nr. 94/P/2014 – unul dintre dosarele în care era vizat Traian Băsescu (cauză redeschisă în 2015), în care fostul general SRI Dumitru Dumbravă voia să afle cât mai multe despre mersul anchetei.

Procuroarea Elena Iordache a dezvăluit că în timp ce instrumenta un dosar al lui Traian Băsescu a fost convocată în biroul șefei Secției de urmărire penală și criminalistică de la acea vreme, Camelia Sutiman. Potrivit procuroarei Iordache, odată ajunsă în biroul lui Sutiman, aceasta i l-a prezentat pe „domnul general Dumbravă de la SRI”, cerându-i să discute cu el despre o adresă pe care o făcuse către Serviciul Roman de Informații. În acest context, Elena Iordache a precizat generalul Dumbravă ar fi fost interesat de actele de urmărire penală pe care le efectuase în dosarul fostului președinte Traian Băsescu.

Întâlniri ciudate la sediul SRI

Cu privire la dosarul nr. 28/P/2013, procuroarea Elena Iordache a declarat că a fost căutat de doi ofițeri SRI, pe care nu îi poate identifica, aceștia precizând că doresc să poarte discuții cu privire la stadiul cauzei. În considerarea faptului că infracțiunile ce formau obiectul dosarului vizau și domeniul de activitate al SRI, procuroarea a dat curs solicitării de a se întâlni cu organe de conducere din cadrul SRI București și Dâmbovița, la sediul SRI din București, se arată în document.

Elena Iordache a apreciat convorbirea ca având un caracter „ciudat”, în contextul în care ofițerii SRI și-au exprimat dorința ca în cauză să fie efectuate niște percheziții domiciliare. În concret, procuroarea a precizat că ofițerii SRI au făcut afirmații de genul „vrem să facem percheziție”, „mergem să vedem locurile unde urmează a fi efectuate perchezițiile”, „trebuie să stabilim cine locuiește exact la fiecare dintre imobile, ce activități desfășoară locatarii acestor imobile”.

Elena Iordache a precizat în continuare că nu a ținut cont de solicitările ofițerilor SRI și și-a desfășurat activitatea de urmărire penală cu respectarea dispozițiilor legale.

 

Ne puteți urmări și pe Google News