Viktor Orban: Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Viktor Orban: Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană Sursa foto: Viktor Orban/Facebook

Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după discuţii la Budapesta cu omologul său moldovean Dorin Recean.

Pe lângă avantajele pe care le va avea Republica Moldova ca membru, "UE va avea la rândul ei de câştigat de pe urma unei noi energii, a unor ţări despre care se ştie că sunt locuite de oameni echilibraţi, stabili şi harnici", a afirmat Viktor Orban, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Recean.

Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE acum opt ani, "un timp dureros de îndelungat", potrivit premierului ungar, care şi-a exprimat speranţa că o parte "din timpul pierdut poate fi recuperat prin accelerarea negocierilor de aderare".

Şi Ungaria va beneficia ca urmare a unei scutiri de taxe în Republica Moldova şi UE, a mai remarcat Viktor Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ungar s-a oferit să primească la academia diplomatică din Ungaria un număr important de studenţi din Republica Moldova şi a amintit că Budapesta şi Chişinău au relaţii diplomatice de 32 de ani, au semnat un acord de parteneriat strategic acum patru ani şi au schimburi comerciale în valoare de 200 de milioane de dolari.

"Exporturile noastre farmaceutice cresc rapid, exporturile alimentare sunt solide şi avem de asemenea o prezenţă în sectorul bancar şi în aviaţie", a detaliat Orban.

Ungaria lucrează de asemenea la restabilirea zborurilor directe între cele două ţări

Premierul ungar a mai notat că, în contextul în care ambele ţări sunt importatoare de energie, este în interesul amândurora ca reţelele de energie din centrul şi sud-estul Europei să fie cât mai dezvoltate, acest lucru contribuind şi la securitatea economică şi militară.

Dorin Recean, premierul din Republica Moldova, se află într-o vizită de lucru în Ungaria. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele din această țară, Katalin Novak, cei doi lideri au discutat despre căile prin care pot fi consolidate relațiile bilaterale. S-a abordat, de asemenea, și tema dezvoltării noilor oportunități de cooperare, în special cele din domeniul economic.

Discuții între premierul Dorin Recean și președintele Katalin Novak

Cei doi oficiali au făcut  referire la eforturile susținute ale autorităților pentru asigurarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Deschiderea negocierilor de aderare cu UE este rezultatul muncii noastre comune și suntem ferm angajați să continuăm reformele și procesul de modernizare europeană a Republicii Moldova, inclusiv prin armonizarea legislației cu standardele europene”, a punctat premierul Dorin Recean.

Șeful Executivului se află într-o vizită de lucru în Ungaria, la invitația premierului maghiar, Viktor Orbán. În cursul zilei de astăzi, premierul Dorin Recean se va mai întâlni cu omologul său maghiar, cu oameni de afaceri și cu diaspora țării noastre în Ungaria, conform tribuna.md.

Decizie luată de Executiv în privința a 8 acorduri semnate cu CSI

Republica Moldova a renunțat, miercuri, alte opt acorduri asumate de Chișinău în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).

După cum au precizat reprezentanții Executivului, acordurile respective „sunt învechite și nu corespund realităților actuale, pentru că politicile Republicii Moldova nu rezonează cu obiectivele pe care și le-au stabilit statele semnatare”.

Aceste opt înțelegeri vor completa cele peste 55 de acorduri deja denunțate pe linia CSI. Pentru 36 de acorduri Comitetul Executiv al CSI a confirmat data încetării efectelor juridice ale acestora”. A fost declarația pe care a făcut-o purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Așadar, astăzi a fost aprobată denunțarea Acordului cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității cu armament, tehnică și mijloace materiale, dar și Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI.