Cine sunt „sciții” care au vrut să preia puterea în Ungaria. Cel mai vârstnic are 88 de ani

Cine sunt „sciții” care au vrut să preia puterea în Ungaria. Cel mai vârstnic are 88 de aniViktor Orban. Sursa foto: Facebook

Un grup de „sciți” pregăteau o lovitură de stat împotriva guvernului lui Viktor Orban și preluarea„controlului” Ungariei.150 de ofițeri de poliție au efectuat controale în zece locuri din Budapesta și în alte părți din centrul Ungariei, arestând 11 persoane.

Viktor Orban și guvernul său au fost țintele unei lovituri de stat. 150 de ofițeri de poliție au efectuat controale în zece locuri din Budapesta și în alte părți din centrul Ungariei.

Poliția maghiară a reușit pe 24 ianuarie să aresteze 11 persoane care se pregăteau să preia „controlul” țării guvernată de premierul Viktor Orban din 2010, potrivit presei locale.

Viktor Orban, vizat de „sciți”

Presa maghiară scrie că cele trei persoane se considerau sciți și voiau să formeze o „Ungarie scitică”. O parte marginală a populației maghiare pretinde că este de etnie scitică.  În timpul recensământului din 2022, aproximativ 2.400 de oameni din cei 9.7 milioane care populează Ungaria au declarat că vorbesc limba scită.

Sciți, ungaria

Sursa foto: Captură video

Membrii grupării plănuiau să aresteze atât actualii, cât și foștii guvernanți, fiind vizat și premierul Viktor Orban. Ei voiau să dezarmeze poliția și să înarmeze, în schimb, echipe militare naționale libere.

Dintre cele 11 persoane, opt au fost interogați, șapte bărbați și o femeie.  În timpul investigațiilor, au fost găsite pistoale, muniție, mitraliere, puști AK, arme cu gloanțe de cauciuc, gloanțe cu aer comprimat și gaze. Trei bărbați, cu vârste de 53 de ani, 68 de ani și 88 de ani, au fost reținuți.

Cine au fost sciții?

Sciții erau un popor nomad de origine indo-europeană, care a trăit în stepele din nordul Mării Negre și ale Mării Caspice, între secolele VIII î.Hr. și II d.Hr. Ei au locuit inclusiv în Ucraina de azi, țara invadată de Rusia și pe care Viktor Orban refuză să o sprijine.

Erau cunoscuți pentru abilitățile lor de călărie și de luptă cu arcul, precum și pentru obiceiurile lor barbare, cum ar fi sacrificarea prizonierilor și consumarea sângelui dușmanilor, potrivit istoricului grec Herodot.

Sciții au avut contacte comerciale și culturale cu grecii, perșii, asirienii și alte popoare antice. Ei au lăsat în urmă morminte bogat decorate, numite kurgani, care conțineau arme, podoabe, vase și alte obiecte de artă.

Viktor Orban îl imită pe Nicolae Ceaușescu

Profesorul universitar din Cluj, Zoltán Tibori Szabó, a făcut o paralelă între premierul ungar Viktor Orban și fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu. În cadrul unui post maghiar de radio profesorul a menționat că „Viktor Orbán poate ajunge cu siguranță ca Ceaușescu”.

Cu toate acestea, deși cei doi seamănă uluitor, sfârșitul lui Orban va fi diferit. Cel mai probabil, acesta nu va fi executat de popor asemenea lui Ceaușescu, ci se va retrage într-o vilă din Rusia sau Brazilia, a mai precizat Szabó.

Nu este pentru prima oară când profesorul universitar îl asemuiește pe Orban cu Ceaușescu. Potrivit The Straits Times, Viktor Orban are conflicte cu alte minorități. În 2023, Alfred Pocs, un medic cunoscut pentru că a negat pericolul infecțiilor cu Covid-19, a prezentat o inițiativă pentru ca sciții să fie recunoscuți oficial ca una dintre minoritățile naționale din Ungaria.