În curând, dorada de Marea Neagră ar putea fi prezentă în meniurile restaurantelor de pe malul mării, asta după ce biologii din Constanța au adus mai mulți puieți pentru a-i aclimatiza.
Biologii de la prestigiosul Institut de Cercetare Marină „Grigore Antipa” din Constanța au importat recent 250 de puieți de doradă din Italia, într-o încercare de a-i aclimatiza la noi în țară.
Momentan, puieții de doradă se află în carantină, unde sunt supravegheați cu atenție. Dacă experimentul reușește, acest pește, întâlnit adesea în Marea Adriatică sau în Mediterană, ar putea fi crescut în apele Mării Negre, deschizând astfel noi perspective pentru industria piscicolă locală.
În scurt timp am putea mânca doradă de Marea Neagră
După două săptămâni, peștii vor sta într-un bazin oxigenat, la 21 – 24 de grade Celsius. Biologii îi vor urmări cu atenție să vadă dacă se hrănesc suficient, dacă sunt stresați sau se îmbolnăvesc.
„Interesul nostru este să îi transferăm în apă cu salinitate exact ca aceea din Marea Neagră. Noi practic urmărim să simulăm cam ce pași ar trebui să execute un investitor care și-ar dori să crească doradă în cuști în Marea Neagră. Nu se poate obține puiet de doradă decât din Mediterană”, a spus Victor Niță, cercetător INCDM Constanța.
Dacă biologii vor reuși să aclimatizeze cu succes puieții de doradă, se anticipază că dorada de Marea Neagră va deveni și mai gustoasă. Conform specialiștilor, aceasta se datorează prezenței abundente de fitoplancton în apele noastre, ceea ce le conferă o valoare nutritivă superioară.
Un semn încurajator în favoarea reușitei experimentului este faptul că pescarii locali au mai găsit exemplare de doradă în apropierea noastră, sugerând că această specie ar putea fi adaptată cu succes la condițiile din Marea Neagră.
În apele Dunării au fost găsiți și pirahna
Recent, în apele Dunării, pescarii au descoperit exemplare de piranha, mai precis de piranha cu burtă roșie. Această specie de pește carnivor este cunoscută pentru agresivitatea sa și este originară din regiunile Americii Centrale și de Sud, unde trăiește în medii cu temperaturi ridicate, de peste 23 de grade Celsius.
„Acvariștii, la un moment dat, se plictisesc de aceste specii de pești, care sunt destul de rapace și probabil că le aruncă, scapă de ele. Legea pedepsește activități de genul ăsta”, a explicat Prof. Neculai Patriche, Dir. Științific, Institutul Piscicol Galați, potrivit știrileprotv.ro.