Apa mării, plină de bacterii periculoase. Măsurile decisive ale inspectorilor DSP pentru siguranța publică

Apa mării, plină de bacterii periculoase. Măsurile decisive ale inspectorilor DSP pentru siguranța publică Litoral. Sursa foto: Leszek Wrona | Dreamstime.com

Reprezentanții DSP Constanța afirmă că, în prezent, calitatea apei mării este excelentă, în debutul sezonului estival, însă puritatea ei va scădea odată ce mii de turiști vor sosi aici în vacanță. În vederea asigurării siguranței cetățenilor, inspectorii DSP au implementat măsuri preventive eficiente în acest sens.

Astfel, inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanța au planificat să efectueze analize de calitate a apei din mare la intervale regulate de două săptămâni. Vor fi recoltate probe din 50 de puncte de pe litoral în vederea evaluării calității apei și identificării eventualelor riscuri pentru sănătate.

Apa din Marea Neagră, contaminată cu bacterii periculoase

Decizia se datorează faptului că ultimul raport al Direcției de Sănătate Publică Constanța, elaborat anul trecut, a adus în atenție o problemă legată de calitatea apei din Marea Neagră. Conform documentului, în anumite zone, apa era contaminată cu bacterii periculoase, care pot cauza probleme grave de sănătate, în special la copii. Avertismentul a subliniat importanța luării măsurilor adecvate pentru protejarea sănătății în timpul contactului cu apa mării.

Atunci, specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Constanța au prezentat rezultatele privind calitatea apelor de îmbăiere. Conform acestora, două plaje din Eforie se aflau în top în ceea ce privește concentrația de bacterii E.coli și enterococi de pe întregul litoral. Atât E.coli, cât și enterococul sunt bacterii prezente în mod normal în intestinul uman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe plajă au fost amplasate panouri informative

Informațiile privind calitatea apei de pe plajă pot fi accesate de către turiști direct de pe pagina web a Direcției de Sănătate Publică, iar în curând vor fi disponibile și pe panourile informative amplasate pe plajă.

„Avem 35 de panouri de plajă care deja sunt gata și urmează să fie amplasate în perioada următoare. Pe panourile de plajă se pot afla informații din două puncte de vedere: o dată ca și calitate a apei determinată de clasificarea apei, care se obține în urma analizei a mai multor date, pe patru ani anteriori se analizează, și tot pe panoul respectiv avem și un buletin de analiză din săptămâna respectivă, care dă informații privind calitatea recentă a apei de îmbăiere”, a declarat Luiza Căruceru, medic specializat în igiena mediului, potrivit doctorulzilei.ro.