Scandalul peștelui de import infestat cu metale grele face primele „victime”. Prin pescăriile și halele de pește bate vântul
- Mihnea-Petru Pârvu
- 16 mai 2019, 00:00
Bucureștenii nu s-au înghesuit, ieri, câtuși de puțin, să cumpere pește, nici de import și nici de-al nostru, autohton. Motivul îl reprezintă recentele dezvăluiri legate de importante cantități de pește importate din Italia și Spania care, au stabilit analizele de laborator, au fost găsite ca fiind toxice cu cantități enorme de metale grele în carnea lor. Prudenți, oamenii s-au ferit să cumpere, chit că pe documentele de proveniență era trecută țara de origine unde fusese pescuit peștele de pe tarabe. Un raid prin patru importante piețe ale Capitalei a scos în evidență suspiciunea cumpărătorilor și îngrijorarea comercianților care își văd afacerea pusă în pericol.
„Trebuiau să spună exact unde au găsit marfă stricată!”
În Piața Domenii, în unicul magazin care vinde pește proaspăt atât românesc, cât și oceanic, într-o jumătate de oră n-au intrat decât trei persoane. S-au uitat lung, cu jind, pe masa cu gheață pe care erau așezate, ca la expoziție, dorade, bibani de mare și zargani din Marea Egee, dar de cumpărat doar una dintre doamne a poftit la un file de somon sălbatic.
„S-a dat la televizor și în ziare că e periculos da’ eu cumpăr în draci dacă am bani”, spune dezinvoltă doamna Alexandra Iosif, pensionară. Maria Stochin, proprietara micii pescării este, în schimb, destul de supărată: „Ne afectează pe toți! De ieri dimineață până acum, aproape toată lumea a pus aceeași întrebare, dacă peștele e bun și are acte în regulă. Ne-au băgat pe toți negustorii de pește în aceeași oală! Lumea e nedumerită pe bună-dreptate… Lumea întreabă dacă somnul e românesc. Păi, cum să fie românesc, dacă la noi e prohibiție? Noi avem pește de mare doar din Grecia, nu din Spania, Italia sau altă parte. Lumea e speriată!”, Femeia mai spune că e de datoria firmelor importtoare mari să facă verificări înainte să-l revândă micilor comercianți și să ajungă pe tarabă: „Trebuia să se spună unde au găsit, exact, peștele stricat!”.
„Ne afectează, dar lumea trebuie să știe dacă peștele e OK!”
La cele două magazine din Piața Crângași, aceeași poveste. Taraba e plină cu macrou, dorade, bibani de mare, mreană, guvizi și calcani, dar clienți ioc. „Până acum nu ne-a întrebat nimeni nimic, dar nici nu s-a înghesuit lumea să cumpere”, spune Adrian Ionuț, vânzătorul de la magazinul Ihti Fish, de la parterul pieței. Cât am stat noi, un singur bărbat s-a aventurat și a cumpărat 200 de grame de icre de crap. La etaj, unde se află un alt magazin, al lanțului Negro, nu se vinde pește proaspăt, ci doar congelat, afumat, sărat sau în conserve. Dar nici ăsta nu prea a avut căutare ieri. „M-au întrebat oamenii dacă are ceva? Păi, ce să aibă și de unde să știu eu? Ar trebui să se verifice și la hypermarketuri, că și acolo se vinde pe rupte pește de import…”, se scarpină în cap Lăcrămioara Stan, gestionara micului butic pescăresc. Alături, la Lidl, în vitrinele de refrigerare singurii pești de import erau somonul norvegian și dorada grecească. Nu se uita nimeni la marfă.
Situație similară și la mica pescărie din incinta pieței Ion Mihalache, fostă „1 mai”. Andreea vânzătoarea ni se confesează, candid: „Normal că a afectat vânzarea ceea ce a apărut la televizor și în ziare! Dar lumea trebuie să afle dacă peștele e OK… Azi am avut doar cinci clienți când, în alte zile, oână la prănz aveam și 20”.
Prins în Spania și importat cu acte italienești
Vali Teican, administratorul halei de pește din Piața Obor, cea mai mare din București, era ieri necăjit. Are și de ce, că printer tarabele și vitrinele sale ticsite cu pește sufla, ieri, vântul și la propriu și la figurat. Într-un sfert de ceas au trecut prin hală doar câțiva oameni și niciunul nu a cumpărat nimic.
„Vânzarea va fi afectată pe termen lung. De ieri a început...”, dă din umeri administratorul halei, după care adaugă că firmele importatoare de pește din România își aduc marfă proaspătă din Spania în baza unor documente emise de societăți autorizate să pescuiasă pe teritoriul Italiei.
„Dacă statul italian a autorizat aceste societăți să pescuiască în delta râului Po de ce nu a ținut cont, de la început, de faptul că acest pește este infectat cu metale grele?”, se întreabă comerciantul. „Trebuie să ținem cont și de faptul că peștele prins în Italia se vinde și pe bursele de pește italiene și este consumat și pe teritoriul Italiei”, încearcă să găsească o justificare Vali Teican.
Vali Teican, administratorul halei de pește Obor: „Principalele probleme sunt braconajul și evaziunea”
„La mine în hală, de când cu publicarea acestor informații, vânzarea a scăzut foarte mult! Concluzionez că această situație este rezultatul celor spuse la televizor astăzi, aici, la Obor, neaflându-se nicio coadă de pește italian sau spaniol!”, se indignează managerul halei. Vali Teican mai spune că, din punctul său de vedere, motivul real pentru care autoritățile italiene, spaniole și românești fac aceste dezvăluiri este faptul că, atât în aceste țări, cât și la noi, braconajul a atins cote alarmante și nicidecum nu este vorba de calitatea proastă a peștelui pus în vânzare: „Principalele probleme ale pieței de pește din România sunt braconajul și evaziunea fiscal și nu infestarea peștelui de import cu metale grele!”.
Pe piață mai există pești improprii consumului
ANPC a anunțat că mai multe hipermarketuri din țară precum și producători au fost sancționați și cantități impresionante de pește, din import, impropriu consumului au fost retrase de la vânzare.
Șeful Corpului de Control al ANPC, Horia Constantinecu, a asigurat populația prin EVZ, că aceste controale vor continua: „Am continuat acțiunile de control. Și pe litoral, la marii retaileri, și la București, împreună cu directorul Paul Anghel, sub coordonarea președintelui ANPC, Marius Pîrvu. (…) Concluzii preliminară-95% din peștele prezent în magazine provine din import. Mai mult decât atât, peste 80% din acesta are stabilite niște termene de durabilitate, limite de consum, peste puterea de imaginație a unui om care a mâncat vreodată pește.
Pleacă de la 7 zile, care ar fi cât de cât rezonabil, până la 21 de zile, care în opinia mea e imposibil. Nu putem vorbi de pește proaspăt. (…) Așa că, a studia eticheta e cel puțin pueril. Sau infantil. E adevărat că vorbim de condiții speciale de transport pentru a fi aduse din Spania sau sau Italia, dar noi nu le-am găsit pe acelea respectate nicăieri. Cele două acțiuni, a noastră în continuare în desfășurare, și a celor de la procuratuiră, vizează același lucru, comerțul cu pește, dar sunt cel puțin complementare”. Procurorii susțin că și la această oră ar mai exista în magazinele marilor retaileri pește improriu consumului, care conține substanțe periculoase pentru sănătatea umană.