Evenimentul Zilei > International > Donald Trump vrea să conducă o echipă care să negocieze pacea între Rusia și Ucraina
Donald Trump vrea să conducă o echipă care să negocieze pacea între Rusia și Ucraina

Donald Trump vrea să conducă o echipă care să negocieze pacea între Rusia și Ucraina

Fostul președinte Donald Trump a sugerat că ar putea conduce o echipă pentru a negocia pacea între Ucraina și Rusia. În mai multe postări de pe Truth Social, Trump a făcut referire la scurgerile din conductele Nord Stream.

În prima sa postare, Trump a susținut că acea conductă a fost sabotată, ceea ce „ar putea duce la o escaladare a conflictului!”. „‘Leadership-ul din SUA ar trebui să rămână calm privind sabotarea conductelor Nord Stream„, a scris fostul președinte.

Trump în rol de negociator 

Trump și-a repetat afirmația că războiul din Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă ar fi fost președinte și ar fi oferit soluții pentru această situație. Sugestia lui Trump de a conduce o echipă pentru a reduce tensiunile cu Rusia este în contrast puternic cu unele declarații pe care le-a făcut în primele zile ale războiului din Ucraina.

În martie, Trump a spus că va trimite submarine nucleare pe coastele Rusiei pentru a-l presa pe liderul rus. Trump a sugerat ca SUA să pună steaguri chinezești pe avioanele de luptă și să le folosească pentru a „bombarda” Rusia.

În februarie, Trump a lăudat justificarea lui Putin pentru invadarea Ucrainei. Mai târziu în aceeași lună, Trump l-a numit pe Putin „înțelept” pentru deciziile luate. În aprilie, el a spus că cele două țări ar trebui să negocieze pacea „acum – nu mai târziu – când toată lumea va fi moartă!”

Legătura cu Putin 

În aceeași lună, a apărut un clip din 2019 în care Trump i-a sugerat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să „se întâlnească” cu Putin pentru a-și rezolva „problema”, ceea ce a provocat dezgust din partea liderului ucrainean.

Nu este clar cât de eficient ar fi Trump ca negociator, dar se știe că a avut legături semnificative cu Rusia. Fostul președinte a petrecut zeci de ani încercând să formeze o legătură cu Moscova pentru afacerile sale. În iunie anul trecut, Putin l-a lăudat pe Trump pentru că a fost o persoană „extraordinară” și „talentată”, potrivit Business Insider.