Nikki Haley este prima femeie numită în administrația Trump.

Haley este fiica unor imigranți indieni și a fost un critic vocal al lui Trump, pe perioada campaniei electorale. Femeia în vârstă de 44 de ani a fost caracterizată ca o stea în devenire a politicii republicane și este cel mai tânăr guvernator din SUA, scrie CNN.

Deși, probabil, a votat pentru Donald Trump, la alegerile prezidențiale, guvernatoarea a declarat că „nu este un fan” nici a lui, nici a rivalei Hillary Clinton. Haley l-a susținut pe senatorul de Florida, Marco rubio, în timpul alegerilor primare de la republicani, și în cele din urmă pe senatorul Ted Cruz, ultimul rival al lui Trump înainte ca acesta să devină candidatul nominalizat al Partidului Republican.

Pe numeșe ei real Nimrata „Nikki" Randhawa, Haley este prima femeie și primul membru al guvernului care face parte dintr-o minoritate, este guvenratoarea statului Carolina de Sud, un stat profudn conservator, cu o istorie îndelungată în ceea ce privește discriminările rasiale.

Ea a avut poziții publice împotriva primirii refugiaților sirieni în Carolina de Sud și s-a opus legilslației din domeniul sănătății promovate de Barack Obama.

La începutul lunii, Haley a fost aleasă vicepreședinte a Asociației Guvernatorilor Republicani, urmând să devină, probabil, în 2018 lidera organizației.

Femeia indiano-americană, care este în cel de-al doilea și ultimul mandat de guvernator, a fost aleasă în această funcție în 2010, pe valul republicanilor care au crat Tea Party, cu sprijinul guvernatoarei de Alaska Sarah Palin. Anterior, Haley a fost șase ani memră a Parlamentului local. Ea a fost crescută în religia sikh, dar acum se declară creștină și este căsătorită cu un căpitan al Gărzii Naționale, Michael Haley, și au doi copii.