Evenimentul Zilei > International > Domnia „regelui Bibi” s-a încheiat. Parlamentul israelian a aprobat noul guvern condus de Naftali Bennett
Domnia „regelui Bibi” s-a încheiat. Parlamentul israelian a aprobat noul guvern condus de Naftali Bennett

Domnia „regelui Bibi” s-a încheiat. Parlamentul israelian a aprobat noul guvern condus de Naftali Bennett

Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi al lui Benjamin Netanyahu. Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia.

Parlamentul israelian a ales, duminică, noul guvern cu 60 de voturi față de cei 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe care s-au opus. Noul premier, Naftali Bennett, a asigurat duminică că echipa sa va reprezenta „ţara în integralitate”. Discursul său în Parlament a fost deseori întrerupt de huiduieli şi insulte din partea opozanţilor săi, scrie Agerpres.

Noul premier a avertizat şi că Guvernul său

„Nu va lăsa Iranul să se doteze cu arma nucleară (…) Acest Guvern îşi începe activitatea sub cea mai gravă ameninţare de securitate”, a declarat el referitor la Iran, inamicul Israelului.

Bennett a precizat că ţara sa „îşi va rezerva libertate totală de acţiune” contra Teheranului. „Înţeleg că nu va fi o zi uşoară pentru mulţi, dar nu este zi de doliu, este ziua schimbării, a schimbării regimului într-o democraţie”, a declarat în discursul său din Parlament şeful dreptei radicale înainte votului de încredere din partea deputaţilor pentru Guvernul său.

Knesset s-a reunit în sesiune specială începând cu ora locală 16.00 (13.00 GMT) cu scopul de a permite centristului şi liderului opoziţiei Yaïr Lapid şi şefului dreptei radicale Naftali Bennett să-şi prezinte echipa care va face obiectul unui vot seara.

Această coaliţie eterogenă – ce reuneşte două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi o formaţiune arabă – a strâns majoritatea necesară de 61 de deputaţi din cei 120 din Parlament. Ea va trebui să obţină aprobarea oficialilor aleşi. Acest lucru va permite îndepărtarea de la putere a lui Benjamin Netanyahu, în fruntea Guvernului de 12 ani.

Confruntat de un an cu un proces pentru corupţie, Netanyahu, 71 de ani, a fost sâmbătă seară ţinta unui nou protest. În faţa reşedinţei sale oficiale de la Ierusalim, manifestanţii nu au aşteptat votul pentru a sărbători „căderea regelui Bibi”, aşa cum a fost numit Netanyahu.

Centristul Mickey Levy, noul preşedinte al Parlamentului

Deputaţii israelieni l-au ales, duminică, pe centristul Mickey Levy preşedinte al Parlamentului, înaintea votului pentru noua coaliţie guvernamentală care va pune capăt mandatului premierului Benjamin Netanyahu. Deputatul Levy, în vârstă de 69 de ani, din Partidul Yesh Atid, a fost ales cu 67 de voturi din 120 de parlamentari. El îl înlocuieşte pe Yariv Levin, deputat din Likoud, partidul lui Netanyahu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat duminică, în faţa Parlamentului, că va rămâne în politică, în opoziţie, după intrarea în atribuţii a noii coaliţii, şi că va reveni „în curând” la putere, potrivit AFP.

„Dacă destinul nostru este de a fi în opoziţie, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru (…). Ne vom întoarce în curând”, a declarat Netanyahu în alocuţiunea de la Knesset, Parlamentul israelian, înaintea unui vot de încredere pentru un nou Guvern.

Parlamentarii israelieni trebuie să dea votul de încredere pentru „Guvernul schimbării” în această seară, guvern condus de şeful dreptei radicale Naftali Bennett şi de liderul centrist Yaïr Lapid care va pune capăt unei domnii de peste 12 ani fără întrerupere a lui Benjamin Netanyahu.

„Bennett şi prietenii săi sunt o dreaptă falsă şi populaţia ştie foarte bine”, a declarat Netanyahu, care a lăudat „reuşitele” Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relaţiilor cu ţările arabe şi „operaţiunile exterioare” între care cea din 2018 care a permis Statului evreu să obţină arhivele nucleare iraniene.

„Dar astăzi Iranul sărbătoreşte căci ei au înţeles că de acum există un Guvern slab” în Israel, a adăugat Netanyahu.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: