Unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai etnicilor români din Banatul de Vest, prof. dr. Gligor Popi, a murit la sfârşitul lunii ianuarie, informează asociaţia "Astra Română".
Alături de profesorul Radu Flora, Popi a fost cel mai prolific autor de cărţi de istorie a românilor din Banatul iugoslav.
O viaţă de patriot
Păstrarea tradiţiilor şi întreţinerea unei vieţi culturale active pentru semenii săi din Banatul Sărbesc - dar şi din Serbia de Răsărit ( zona Timocului ) - au fost preocupările car au definit viaţa lui Popi.
În timpul ocupaţiei germane, distinsul profesor a sprijinit publicarea la Vârşeţ a săptămânalului "Foaia Timocului".
Mai târziu, în 1962, profesorul avea să trăiască una dintre cele mai mari satisfacţii: înfiinţarea Societăţii de Limba Română din Voivodina. Societatea avea drept preocupări cultivarea limbii române, organizarea de sesiuni ştiinţifice, cercetarea trecutului istoric şi cultural, culegerea de folcor ş.a.
Gligor Popi a fost unul din oamenii de bază ai Comunităţii Românilor din Iugoslavia, organizaţie culturală înfiinţată în 1990 pentru apărarea drepturilor naţionale şi culturale ale minorităţii române din teritoriile sărbeşti.
Românii din Serbia, discriminaţi
Situaţia românilor din teritoriile sârbeşti este una foarte delicată. Săptămâna trecută, un preot român din Timoc relata despre frustrările românilor din această zonă. EVZ, citând Romanian Global News, a prezentat nefericitul eveniment.
Citiţi articolul "Pentru românii din Timoc nici clopotele nu bat".