Artistul american Gilbert Baker a inventat celebrul steag cu opt culori pentru ziua libertăţii homosexualilor, în 1978. Evenimentul a inspirat, mai târziu, marşurile „gay pride” (ale „diversităţii”), devenite tradiţionale în întreaga lume, relatează France Presse, preluată de Agerpres

Fost soldat, Baker a învăţat singur croitoria când avea 20 de ani și s-a implicat în constituirea mişcării pentru drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale (LGBT) în San Francisco (vestul Statelor Unite). A devenit un apropiat al politicianului asasinat Harvey Milk, militant pentru drepturile LGBT. 

„Sunt cu inima zdrobită. Prietenul meu cel mai drag din lume a plecat. Gilbert a dat lumii steagul curcubeu; el mi-a dat 40 de ani de dragoste şi prietenie”, a scris Cleve Jones pe Facebook, adăugând: „Nu mă pot opri din plâns. Te voi iubi pentru totdeauna, Gilbert Baker”. Jones i-a invitat pe prietenii săi din San Francisco să se adune pentru un priveghi sub un steag curcubeu în cartierul Castro unde trăieşte o mare comunitate LGBT. 

El nu a dezvăluit cauza morţii, dar cotidianul San Francisco Chronicle scrie că artistul a murit în somn în locuinţa lui din New York (nord-estul SUA), în noaptea de joi spre vineri. Anunţul morţii lui Gilbert Baker a declanşat o avalanşă de omagii pe reţelele de socializare. 

„Curcubeele plâng. Lumea noastră este lipsită de culoare fără tine, dragostea mea”, a postat pe Twitter regizorul Dustin Lance Black, care a câştigat un Oscar pentru scenariul filmului „Milk” (2008, în care Sean Penn joacă în rolul lui Harvey Milk) şi care a creat un serial TV despre mişcarea LGBT, intitulat „When we rise”. 

Gilbert Baker s-a născut în Kansas (centrul Statelor Unite), în 1951. A servit doi ani în armată, apoi a devenit activist. Locuia în San Francisco când mişcarea pentru drepturile homosexualilor lua avânt.