Doliu în teatrul românesc. A murit unul dintre marii regizori
- Andreea Vlad
- 18 iulie 2023, 21:39
Teatrul românesc este în doliu. Nicolae Scarlat, un cunoscut regizor de teatru, a murit la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut marți, de Uniunea Teatrală din România.
Teatrul românesc este în doliu. Marți, 18 iulie, regizorul Nicolae Scarlat a încetat din viață. Anunțul trist apare pe contul de Facebook al Uniunii Teatrale din România – UNITER.
”A plecat dintre noi o personalitate marcantă a breslei teatrale românești”
Peste doar o lună, marele om al scenei ar fi împlinit 83 de ani, arată instituția. ”A plecat dintre noi regizorul NICOLAE SCARLAT, personalitate marcantă a breslei teatrale românești (26.08.1940 – 18.07.2023)”, se arată pe site-ul UNITER.
Uniunea Teatrală din România mai punctează faptul că Nicolae Scarlat a colaborat cu multe instituții importante, dând mereu dovadă de devotament și profesionalism.
”A colaborat cu numeroase instituții de renume din țară: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (unde a și fost director adjunct o perioadă de timp), Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul Naţional Cluj-Napoca”, mai scrie UNITER.
Trupul neînsuflețit al regizorului va fi depus la capela Bisericii Dichiu (Str. Icoanei nr. 72) miercuri, 19 iulie, ora 12.00. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 20 iulie, la ora 12.00, la aceeași biserică.
Înhumarea se va desfășura la Cimitirul Calvin, Aripa Ortodoxă. Dumnezeu să îl ierte!, se mai arată în mesajul transmis de UNITER, marți, pe contul oficial de Facebook.
O carieră exemplară
Nicolae Scarlat a studiat actoria si apoi, regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvind în anul 1972, la clasa profesorului Radu Penciulescu. Ca regizor a montat zeci de spectacole la Teatrul Național din Târgu-Mureș, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Național din Iași. Cea mai importantă dintre distincțiile primite a fost Marele Premiu al Colocviului de regie de la Bârlad, în anul 1984, pentru spectacolul Vânătoarea de rațe de A. Vampilov, montat la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași. Între 1972 și 1975 a condus, cu rezultate memorabile, o trupă de teatru studențesc la Târgu-Mureș.